vrijdag 27 augustus 2010

SCHOLEN HEBBEN TEGENWOORDIG EEN DIGITAAL BORD

De wat oudere lezer herinnert zich ongetwijfeld zijn lagere schoolperiode nog wel. Ik weet nog: elke leerling had een tafeltje in de klas met in de rechterbovenhoek een inktpotje waar een schuifje overeen werd gedaan om te openen of te sluiten. Een vervangbare kroontjespen werd in het potje gedoopt en schrijven maar. Ik herinner me het grote zwarte schoolbord in de eerste klas nog. Boven het bord hingen geïllustreerde leesplaten. Ik som op: maan, zaag, Fien, vier, koek, schoen, dak, Jan, bel, hek, ring, Wim, hut, juf, tuin, duif, lijmpot, Guus, zeep, touw, reus. Oeverloos werden de leesplaten erin geramd, een paar keer per dag dreunde de hele klas de leesplaten in volgorde op en vanaf Guus en zeep liep de toon omhoog en het rijtje eindige steevast met een langerekte reusssss. De tafels van twee tot en met tien galmden door de klas, godsdienstles, handenarbeid en rapportcijfers voor gedrag en vlijt. Tijden!Het was ook de periode van Pietje Bell, Dik Trom, Okke Tannema en Beekman en Beekman van Toon Kortooms. Kinderseries uit de beginperiode op tv, omstreeks 1963, waren Vrouwtje Bezemsteel, Rats en Repel en een serie waarvan de naam me is ontschoten maar waarin de heks Eucalipta figureerde. Het schoolseizoen is weer begonnen. Het Jeugdjournaal komt elke doordeweekse dag om kwart voor negen met een ochtendbulletin. Computerles, journaal kijken op school. Toe maar. Schoolseizoen 2010-2011. Het is niet te vergelijken met hoe het er aan toe ging in de zestiger jaren.Vanuit het huidige digitale tijdperk bekeken was het een tijdperk vol nostalgie en romantiek. Welke basisschool heeft tegenwoordig geen digitaal schoolbord? Destijds lazen de schoolkinderen Sjors en Jimmie of Taptoe. En tijdens het schoolkwartier gingen ze tollen op het schoolplein door middel van een stok met een touwtje eraan. Tegenwoordig hebben praktisch alle kinderen een eigen Hyves. Of een eigen mobieltje. Waar moet dat heen?
Het digitaal schoolbord vervangt het zwarte schoolbord in de klas en meer en meer ook het whiteboard op school en kantoor. Met een beamer worden beelden op het scherm geprojecteerd. Op het scherm kan nog steeds worden geschreven, alleen kan dat nu ook worden opgeslagen. Genoeg mogelijkheden en toepassingen voor in de klas!
http://www.kenniswiki.nl/Digitaal_schoolbord

1 opmerking:

Dineke zei

Eucalypta figureerde in Paulus de Boskabouter.
Ik weet nog niet of we heel blij moeten zijn met het nieuwe schoolbord. Kinderen vinden het prachtig natuurlijk, er wordt nu eerder een film gekeken of een videoclip van Justin Bieber. Ik bedoel maar :)