woensdag 26 augustus 2020

GROENLINKS STELT COLLEGE-VRAGEN OVER BOTERDIEP-BRUGGETJES


En hup, daar sprong weer iemand over een puntige hek, liep het bruggetje over en nam de volgende horde. Binnen een minuut over een der afghesloten bruggetjes over het Boterdiep tussen Beijum en de Hornbach.

Vanmiddag tegen vier uur was dat. Zie foto links, de persoon is niet herkenbaar in beeld gebracht. Maar op en neer naar de Duitse bouwmarkt in een paar luttele minuten of ruim een half uur omlopen, tientallen mensen kiezen per dag begrijpelijk voor de korte oversteek.

En nergens staat dat het niet mag.

Wel apart, deze blogger kwam aanfietsen, hij liep naar een der hekken en een politieauto posteerde zich direct vlakbij. Zie afbeelding boven en rechts, dachten de inzittenden dat ondergetekende over een der bruggetjes zou gaan? De auto kon er natuurlijk ook voor andere doeleinden staan, maar het kwam toevallig zo samen.

Maar nogmaals, is het verboden om over de hekjes te klimmen? Er staat geen bord met tekst waarop staat dat het niet mag. Al eerder beschreven, de situatie met de gevaarlijke hekken is linker dan gewone open bruggetjes.

Persoonlijke mening van deze blogger, er zit iets betuttelends in het afsluiten van de bruggetjes. Zie foto linksbeneden, er staat een paar honderd meter in de omtrek geen enkele woonhuis, een of andere onverlaat zou zomaar met een slijptol of een betonschaar de hekjes weer kunnen openen. Dat is al een keer eerder gebeurd.

Omdat de bruggetjes afgelegen liggen kan een vandaal midden in de nacht zijn gang gaan, hoe hufterproof Noorderzijlvest ee bruggetjes ook denkt te maken, elke vandaal weet dat het toch wel weer kapot te krijgen is. Waar deze blogger vanzelfsprekend geen voorstander van is, maar dreigen met definitieve sluiting wat het waterschap gedaan heeft in geval van hernieuwde vernielingen is een zwaktebod en volstrekt niet houdbaar. Hoe makkelijk kan het zijn, gewoon een bordje met Betreden op eigen risico.

Benni Leemhuis van GroenLinks Groningen vroeg zich vorige week in Twitterberichten af of de hele diepenring in Stad misschien ook veiligheidshekken zouden moeten krijgen. Is Noorderzijlvest niet aan het doorschieten qua veiligheidsdenken (open de link)?

Vandaag stelde hij vragen namens zijn partij in het college van B&W, hij stuurde onderstaande tekst op.

Mondelinge vragen over maandenlang afgesloten bruggetjes sluis Stad en Lande Boterdiep.

 Geacht college, Sinds 25 februari zijn de bruggetjes bij de sluis Stad en Lande in het Boterdiep afgesloten voor voetgangers. Dit naar aanleiding van een ongeval waarbij iemand te water raakte. Na lang wachten kwamen er plastic klaphekjes en stelde het waterschap Noorderzijlvest deze doorgang eind juli, begin augustus weer open voor voetgangers die al dan niet hun fiets aan de hand meevoeren. Binnen een aantal dagen waren de plastic klaphekjes kapot en sinds begin augustus is zijn de bruggetjes al weer weken gesloten voor voetgangers.

De bruggetjes zijn voor de 15.000 inwoners tellende wijk Beijum een buitengewoon handige doorsteek om lopend of met de fiets naar een grote doe-het-zelf-zaak aan de Groningerweg te gaan, om de bushalte aan die weg te bereiken of speelt een rol rondjes wandelen, al dan niet met huisdieren. Bovenstaande leidt tot de volgende mondelinge vragen:

 - Is het college het eens dat een afsluiting van zeven maanden buitengewoon lang is als die slechts moet resulteren in het plaatsen van klaphekjes?

 - Is het college in overleg met het Waterschap Noorderzijlvest, gericht op de spoedige heropening te bewerkstelligen?

 - Ziet het college gezien bovenstaande net als GroenLinks het belang deze bruggetjes voor met name de wijk Beijum en ziet het college het belang van de spoedige heropening van de bruggen over de sluis Stad en Lande?

Met vriendelijke groeten, namens GroenLinks, Benni Leemhuis

1 opmerking:

Klaas zei

"Er staat nergens dat het niet mag". Dus dan mag het? Wat weer heerlijk simplistisch.....