zaterdag 29 augustus 2020

WERWELENDE WIJK DE WERELD-BEIJUM VOORSTELLING (Stadsschouwburg)


".....Dat we stuk voor stuk trotse Beijumers zijn."

Aldus de laatste woorden in een ruim anderhalf uur durende voorstelling van Wijk de Wereld over Beijum.


Vrijdagavond op uitnodiging gezien in de Stadsschouwburg aan de diepenring van Groningen.

Nog een quote uit de voorstelling: "De bloemen van gisteren zijn de dromen van vandaag."


Is Wijk de Wereld-Beijum een hosanna-voorstelling geworden? Lees verder.

Eerst even, er is afgesproken geen foto's te maken tijdens de voorstelling. Daar hield ondergetekende zich aan, de binnen-afbeeldingen zijn verstuurd via een andere betrokken Beijumer. En ja, dan kan deze blogger het niet laten ze te publiceren. Foto's links en rechts, voor en na de voorstelling.


In juni werd aangekondigd dat Wijk de Wereld in coronatijden toch door zou gaan. Open daarvoor het bericht met doorverwijzende links.


Bezoekers kregen bij binnenkomst een goody-bag met daarin o.a. de jongste editie van wijkkrant De Beijumer als cadeau. 

De zaal vulde zich vanaf kwart voor acht 's avonds langzamerhand met plukjes Beijumers. Allemaal keurig op anderhalve meter afstand. 

Een try-out. De komende voorstellingen zijn allemaal uitverkocht. Deze blogger, die meent 'zijn' wijk een beetje te kennen, denkt: ook los van corona waren alle voorstellingen uitverkocht.
Want....wat een ge-wel-di-ge voorstelling. Lees verder. Nou ja, hallo Wijk de Wereld-crew, waarom niet nog meer voorstellingen om nog meer Beijumers (Stadjers) mee te laten genieten?


Na binnenkomst in de zaal, de voorstelling was nog niet begonnen, tokkelde Beijumse Hanneke op een banjo vanaf het podium. Twee kijvende Beijumse wijven schreeuwden heen en weer vanaf twee tegenoverliggende balkons naast het podium. Foto linksboven. Beetje lol schoppen en rol-oefenen. Hanneke zit solo rechts een na onderste foto.


Ok, dacht deze blogger, Tokkie-wijk is ook v
ertegenwoordigd. Dat schreeuwde hij ook quasi boos naar boven. Poeh...wat een weerwoord kreeg hij van de wijv...ehh...dames.. "Heb je je klompen ook aan?" "Kop dicht."

Maar goed, de voorstelling. En natuurlijk moet niet alles verklapt worden en houdt deze blogger het beperkt.

Multi-talent Willie Koolstra beet de spits af met een speech, schrijfster en kunstenares in Beijum. "We verlangen allemaal weer naar het normale." Huisvrouwen-gekibbel volgde, over opgroeiende kinderen, vreemd gaan in Beijum, de term Tokkiewijk viel, bloemkoolwijk, multi-culturele wijk. De lezer was er niet bij, dus lastig uit te leggen. Maar hilarisch.

Een jongedame liep het podium op met een bloemkool. Bloemkoolwijk Beijum Plukjes bloemkool werden losgetrokken. "Daar heb ik gewoond." "Daar ligt de Groene Long." Daar ligt de Wiershoeck."

Uitsmijter: "Beijum is het beste van twee werelden, het is het knooppunt tussen Stad en Ommelanden."

De kijvende buurvrouwen gingen weer los. Ook positief, en de schaduwkant van Beijum werd niet geschuwd: "De Beijumse die haar woning bijna opblies was niet gek maar ziek."

Crimineel Beijum en de nodige hennepplantages ontbraken er aan.

Foto links midden, vier dames in de gordijnen. Mooie scene, dame met het onderste van een witte gordijn in de armen als ware het een baby. Gevoelig. Opeens rauw, want dat is ook Beijum: "Kom je eten." De gvd ontbrak. Daarvoor kwamen twee dansers op als een monster. Jong fris meisje en een heerschap met een geweldige dans. Echt werwelend. Moelijk te omschrijven...komt dat zien.

 Prachtig.

Voor wie er niet is geweest, moelijk voor te stellen, maar deze blogger zag dat alles ook werd gefilmd. Dus misschien....

Het ging over Bijen in Beijum. Dagmar! Moeder Marjolein Prachtige scenes, moeder en dochter deden mee.

Hosanna Beijum? Kijvende wijven over een heg passeerde de revue. "Dit is mijn heg! Ik woon hier dertig jaar! "Kop dicht, dit is mijn heg!" De Rijdende Rechter ontbrak eraan. Beijum.....


Ook mooi en hilarisch, uithangbord van multicultureel Beijum, Marie Joseé (Foto rechts beneden via de link )liep met een pan op haar hoofd het podium op. Congolese van oorsprong. Kleurrijk Koken in Beijum.


Volstrekt indrukwekkend was een scene met Arabische Beijumers. Een soort van fakir floot van boven op een ongeveer twee meter hoge kast een tijdlang droevige geluiden de zaal in. Daarna tokkelde hij minutenlang. Op de grond krioelden minutenlang spelers, zand liep onophoudelijk van boven naar beneden, twee kinderen speelden...en...een dame orakelde pakweg vier minuten lang Arabische teksten uit een boek en droeg ze voor. Duurde wat lang, en de zaal verstond er niks van, maar klonk alleraardigst. 


De lezer denkt waarschijnlijk...Waar-gaat-dit-over?


Begrijpelijk, als je er niet bij bent geweest is bovenstaande moeilijk te snappen. Een quasi schouwburgmedewerker die tussen twee scenes door het toneel schoonveegt terwijl zijn moeder, uit Beijum afkomstig en in een gezellige seniorenflat wonend, honderuit kakelt, je moet het gezien en gehoord hebben.

Het was werwelend. Voor buitenstaanders, niet in Beijum wonende, vaak onnavolgbaar.

Nogmaals, WAAR GAAT dit over?


Het ging en het gaat over de grootste, groenste en gekste wijk van de stad Groningen. Onnavolgbaar voor als je het niet kent.


Foto's onderaan, buiten de schouwburg, bezoekers uitten zich enthousiast over de voorstelling. De cathering, terrasje, werd i.v.m. corona buiten gehouden.


Beijumer Remko: "Het is een wijk waar iedereen volstrekt zichzelf kan zijn. Van Arabisch tot Tokkie, en alles wat daar tussen inzit."


En zo is het. Tokkie-wijven, Arabische mede-bewoners, bijen-liefhebbers, Congolese kokkinnen, tokkelende Hanneke's, danzende dames in de gordijnen, spelende kinderen, krachtig dansende Beijumers.


Jawel, onbewuste buitenstaanders, die kortzichtig oordelen als Tokkiewijk en achterstandswijk Beijum (vaak gebaseerd op sensatie-berichten uit de pers)....Beijum, een aparte, bijzondere, prachtige, veelzijdige en ontzettende boeiende wijk.


Schakel tussen Stad en Ommelanden. Kan niet beter, in de mooiste stad van noor Nederland wonen, en ook in de mooiste dorp van Groningen.

(De komende voorstellingen zijn uitverkocht)

Na de succesvolle en uitverkochte edities van de afgelopen twee jaar wordt eind augustus de Stadsschouwburg het huis van de wijkbewoners van Beijum. Kom op bezoek en maak kennis met de verhalen van Marie-Josée, Bob, Femke, Soltan en vele anderen. In de vorm
 van toneel, muziek, dans en alles daar tussenin komt de wijk met al haar smaken, geuren en kleuren verrassend tot leven.

https://www.spotgroningen.nl/events/de-wijk-de-wereld/beijum/
Nb, de normale capaciteit van de de Stadsschouwburg...750 toechouwers. Gisteren minder dan 200.
Begin maart dit jaar...kort voor de uitbraak van corona...., video:

Geen opmerkingen: