dinsdag 11 augustus 2020

ZOMERBERICHT (31, Diftar, gelooft u er nog in?(8))


Zal dit een oplossing zijn? Containers in Beijum neerzetten?

Het meest in het oog springende nadeel van diftar is een sterke toename van afvaldumpingen en zwerfafval. 

De gemeente Enschede ontving al snel de dubbele hoeveelheid meldingen per maand van afval dat naast de container werd geplaatst of in de berm werd gegooid. De mythe van de beleidsmakers is dat afvaldumpingen afnemen als mensen eenmaal gewend zijn aan het systeem. 

Maar in Enschede werd in 2019, twee jaar na de invoering van diftar, de kolossale hoeveelheid van 660.000 kilo afval opgehaald dat naast de containers was gedump. 

Ja mensen, dat wordt 'gezellig' als in Groningen-Beijum diftar gaat worden ingevoerd.


Bovenstaande tekst staat op de site Arnhem-DirectDaar is begin vorige maandmaand, 1 juli, diftar ingevoerd. 


Ze houden er hun hart vast, refererend naar de situatie in Enschede alwaar genoemde afval-systeem vorig jaar werd ingevoerd. Met alle desastreuze gevolgen van dien. 


De vervuiling lijkt afgaande aan de foto's die we hier zien minder buitensporig te zijn in vergelijking met de vorige jaargetijden. Maar schijn kan bedriegen, deze blogger is vrij recentelijk om en nabij de drie weken niet in Beijum geweest, hij sluit niet uit dat hij de nodige dumpingen heeft gemist.


In de vorige aflevering van Diftar, gelooft u er nog in?:Wat zal Beijum, en de rest van de Stad extra gaan versmeren en vervuilen als inwoners extra voor hun vuilnis gaan moeten betalen. Zie ook het vorige deel uit deze serie. GroenLinks, grootste 'regeringspartij' in Stad is voor de invoering van Diftar. Dat wekt verbazing. Zie afbeelding links, in het Groene (GroenLinks!) Hart van Beijum. Tel uit je winst, dumpen is goedkoper dan betalen, groene partij.... 

De SP wil een referendum over Diftar Reken maar dat de grootste wijk van Groningen in het algemeen mordicus tegen de invoering van Diftar is. Swingstate Beijum....GL...! Dit gaat jullie stemmen kosten.. ZIE ONDERAAN DIT BERICHT.


En 100%Groningen mailde:Jullie zullen in het nieuws vernemen of vernomen hebben* dat de invoering van Diftar, ofwel differentiëren van het afvaltarief naar de hoeveelheid restafval dat wordt aangeboden, in de gemeenteraad gaat worden behandeld.
Diftar is bedoeld als financiële prikkel voor inwoners om hun afval beter te scheiden en dus minder restafval aan te bieden. In de praktijk brengt het echter ook met zich mee dat inwoners die het niet eens zijn met de heffing, vaker hun afval illegaal zullen dumpen buiten de afvalcontainers.
Voor jullie wijken is de kans dus sterk aanwezig dat dit overlastgevend is voor de inwoners en afdoet aan de leefomgeving.

Daarnaast zal de huidige voorgestelde vorm van Diftar puur op het aantal ledigingen berusten, waardoor het voor inwoners die regelmatig kleine hoeveelheden afval aanbieden, aanzienlijk duurder uit zal pakken.
We willen dan ook erg graag met jullie van gedachten te wisselen, en te zoeken naar alternatieven in de politieke discussie.

Met bewonersorganisaties, wijkraden, buurtkranten en inwoners willen we een sterk statement maken naar het college van burgemeester en wethouders, en duidelijk maken dat Diftar niet welkom is in onze gemeente.Zijn jullie ook uitgesproken tegen de invoering van Diftar en willen jullie meewerken? Dan horen wij dat graag via een reactie.

Foto's, zoals boven reeds vermeld, het lijkt alsof er in de zomer iets minder gedumpt wordtin vergelijking met andere jaargetijden.

Het is natuurlijk ook geen doen voor de arme afval-dumpers om tijdens de hitte je overbodige troep op straat te smakken.

De SP is faliekant tegen de invoering van diftar. Voorman Jimmy Dijk van SP-Groningen stuurde onderstaande afbeelding op en schreef erbij:

DIFTAR NEE! Ben jij ook tegen Diftar? Laat het ons weten via groningen.sp.nl/diftar

In september kiest de gemeenteraad voor een nieuw afvalsysteem. Partijen zoals GroenLinks en D66 willen dan DIFTAR invoeren. Bij DIFTAR betaal je voor afval per zak. 

 De SP wil: - Betere nascheiding van afval - Verruiming kwijtschelding van de afvalstoffenheffing - 1 keer per jaar gratis ophalen grofvuil - Supermarkten dwingen ons minder verpakkingen te verkopen
Ook een idee....gratis meeneem-plekken....


2 opmerkingen:

Han Borg zei

Tijdens jouw afwezigheid zag ik o.a. een enorme berg afval (waaronder een complete ladekast) in het grasveld naast de Amkemaheerd, ter hoogte van de Wilkema/Scheltemaheerd. De gemeentewerker die het moest opruimen had er een heleboel werk van....bizar, dat mensen dat doen

Kees Huizenga zei

De SP heeft het onderwerp van massale afvaldumping en verrommeling nog steeds niet begrepen.

De SP schrijft hierboven:

"1 keer per jaar gratis ophalen grofvuil"

Dat is veel te weinig. Grofvuil moet elke maand gratis worden opgehaald. Een compromis is: één keer per zes weken.