donderdag 16 april 2009

ANJA BOS NAM AFSCHEID VAN BEIJUM

"Ik heb hier in Beijum 6 jaar gewerkt maar eigenlijk waren het er 11." Anja Bos zat vanmiddag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje bij het Heerdenhoes. Ze nam afscheid van Beijum en verkast naar Vogelaar- Korrewegwijk(tegenwoordig heet het geen achterstands-of probleemwijk meer maar Krachtwijk). Het gegoochel met het aantal jaren heeft te maken met het faillissement van Stichting Wing in 2004. Ik ken Anja Bos vanaf het jaar 2001 en voor mijn gevoel is ze altijd al in Beijum werkzaam geweest. Als je het over opbouwwerk had dan ging het automatisch ook over haar. Na WING kwam Stiel in beeld en daar was ze de laatste jaren werkzaam.

De laatste anderhalf jaar ben ik haar, mede door mijn solistische werkzaamheden sinds de oprichting van Beijumnieuws, wat uit het oog verloren. Haar inzet voor de wijk heb ik altijd als grandioos ervaren, nooit liep ze de kantjes er van af. Ze was een stabiele en betrouwbare factor in de slangenkuil van bestuurlijk Beijum, niet dat ze daar in zat maar ze had er veel mee te maken. Anja Bos was altijd recht voor de raap, schijnheiligheid was haar vreemd. Als projectleider van Heel de Buurt zie ik haar nog door de heerden van Beijum denderen, altijd in de weer om Beijum met hart en ziel leefbaarder en veiliger te maken. Tot aan de wijkperikelen van anderhalf jaar geleden, het voortdurende gedoe in Beijum, ervaarde ik de samenwerking met haar als uiterst constructief en prettig, iets wat door haar beaamd wordt.
De in Eelde woonachtige en vanuit het Welzijnswerk in Friesland afkomstige opvolgster, Francis Nijdam, is per 1 maart in Beijum begonnen.
Op de bovenste foto, waarop Anja Bos het glas heft, staat achter haar Francis Nijdam(in het zwart, klik de foto groter voor een beter beeld). Die krijgt de moeilijke taak om in Beijum het opbouwwerk voort te zetten. Moeilijk, omdat het niet mee moet vallen om in een verdeelde wijk iets op te bouwen. Opbouwwerk is verbondenheid bewerkstelligen, iets wat schier onmogelijk is als vanuit bestuurlijk Beijum deze verbondenheid totaal afwezig is. De scheidende opbouwwerker kreeg vanmiddag een kookboek aangeboden en er werden afscheidsliederen aangeheven.Je kunt Anja Bos de komende tijd in de buurt van de Korreweg aantreffen, bij de gelijknamige "kracht"wijk, hier gaat ze haar opbouwende krachten verder inzetten.De dames Joyce van der Waal, bovenste foto rechts naast de wijkagent, Anja Bos en Francis Nijdam wilden niet geinterviewd worden. Ze houden de regie in handen en leveren zélf een stuk. Dit schrijven houdt de lezer nog te goed.

Geen opmerkingen: