dinsdag 21 april 2009

DE BEIJUMRIJDER/LOPER (2) UIT 1982

Deze 27 jaar oude Beijumrijder rijdt niet alleen, hij loopt ook een stuk. Herman Hofstra uit Beijum liep in 1982 met de camera door Beijum in aanbouw. Hij filmde herkenbaar op het voetpad naast de Zuidwending, ter hoogte van de Godekenheerd. Op het moment dat hij de lens op de skyline van Lewenborg richtte stond hij hoogstwaarschijnlijk in wat de Froukemaheerd of Wibenaheerd moest worden. Maar eerst het begin. Hij rijdt met de auto binnen vanaf de stadsring, de Beneluxweg. Wat zag dat er anders uit! Als je nu vanaf de afslag Kardinge doorrijdt en Beijum- Zuid in wil draaien ga je rechts voorsorteren. Daarna rij je keurig via de wijkring Beijum binnen met aan je linkerkant de Framaheerd en rechts de Fossemaheerd. Maar in 1982 reed je met een sierlijke boog de wijk in. Duidelijk herkenbaar zie je de Fossemaheerd liggen. Maar dan, die Boerderij. Weet een oudere Beijumer precies te vertellen wélke Boerderij dat is? Was het dé Boerderij? Of het oude Trefpunt? Als Beijumwatcher blijf ik hier in gebreke en onderga in deze graag de geschiedenislessen over de groenste wijk van de stad. Wie weet wat waar allemaal is? En wie fietst daar, wordt ie herkend door iemand? Reacties svp hieronder of naar Beijumnieuws@online.nl Films uit de begintijd van de wijk zijn welkom! Eventueel worden ze gratis voor u gemonteerd. Voor deel 1 van de Beijumrijder uit 1982 gaat u naar: http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/03/een-beijumrijder-uit-1982een-historisch.html

2 opmerkingen:

Alie zei

Hoi, ik ben geen Beijumdeskundige, maar wat ik wel weet is dat op de plek waar nu het gezondheidscentrum staat, vroeger een boerderij stond. En volgens mij is dat de boerderij die je ziet. Gezien de route die hij volgt, moet het kloppen. Het dak van het gezondheidscentrum schijnt dezelfde vorm te hebben als (een deel van) de boerderij destijds.
Het eerste deel van de route kan je makkelijk volgen als hij de wijk binnenrijdt. Over het bruggetje bij winkelcentrum west, dan langs de boerderij, hij staat stil bij volgens mij de munsterheerd. Vervolgens zie je een stukje van de zuidwending, dat bruggetje is die bij de Froukemaheerd, bij de Calvijnschool. Die fietser fiets ook op de Froukemaheerd en slaat af naar de Godekenheerd. Vervolgens beelden van de skyline van Lewenborg ook vanaf die plek, en dan weer terug op de oude plek 50 meter van het bruggetje en tot slot de achterkant van de Godekenheerd. Volgens mij is dat het.
Leuk om te zien hoor, echt!! Hopelijk komen er nog meer historische beijumrijders!
Groeten van Alie

Karin zei

Leuk te zien, heb ook in mijn jeugd jaren in Beijum gewoond.
Eerst in de Isebrandtsheerd en daarna in de Boelemaheerd.
Zie me nog in de vijver op piepschuim drijven gehaald uit de bouw :-P ze waren toen aan het bouwen aan de Barmaheerd.