zondag 12 april 2009

DE SPEELPLAATS BIJ DE DOEFMAT/HEERDENHOES
Ik fiets bijna dagelijks langs de speelplaats bij de Doefmat en het Heerdenhoes. De kortste fietsroute naar Winkelcentrum Beijum. Overdag is het altijd een bron van onschuld: spelende schoolkinderen, wachtende of brengende ouders en lekker rustig tijdens de lesuren. Gisteravond tot ongeveer 9 uur zag het er ook vredig uit, ik trof er 3 kinderen die enthousiast aan het voetballen waren. Lekker veilig, geen autoverkeer, nogmaals: pure onschuld. Vanochtend, eerste Paasdag, fietste ik er weer langs.Eerst trof ik een geblakerde schutting met een hoop verbrande plastic ervoor. Een paar meter verderop lag een invalide en gemolesteerde groencontainer op het schoolplein. Weg rust, weg veiligheid en weg onschuld. Het zijn de twee kanten van dit plein. Afgelopen oud en nieuw-viering is in elk geval een omwonend gezin ergens anders heen gegaan om de overlast te ontvluchten. Het gebeurd dat de politie 's avonds wel eens wordt gebeld omdat omwonenden of mensen van het Heerdenhoes deze overlast beu zijn. Het is in de avonduren een geliefde hangplek en hangjeugd en gedragsgrenzen gaan nou eenmaal niet altijd hand in hand. Veel mensen wonen met plezier in dit gedeelte van de Isebrandtsheerd omdat ze hun kinderen overdag en in het weekend, en nu het langer licht is ook 's avonds, veilig op het plein durven laten spelen. Maar als het donker is gebeuren er andere dingen. Het gezegde 'het daglicht niet kunnen verdragen' gaat dan op voor deze omgeving. Waarom heeft de Isebrandtsheerd eigenlijk geen heerdcomité? Zoveel gezinnen die hier van balen maar de handen niet ineen slaan.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Ik ben in het verleden door de beheerder van het buurtcentrum Het Heerdenhoes benaderd om een heerdcomité van de Isebrandtsheerd mede op te richten. De tijd is er nu rijp voor. Toch?
We kunnen dan tevens de verdwenen brievenbus aan de Isebrandtsheerd (bij de wijkring) proberen terug te krijgen.
In mijn omgeving staan te hoge populieren, die bijna dertig jaren oud zijn. Die kunnen bij storm misschien gaan breken. Overleg met de wijkbeheerder van de dienst Stadsbeheer valt te overwegen. Zijn er bewoners van de Isebrandtsheerd die door nabije bomen minder zonlicht dan wenselijk ontvangen? Vooral tijdens het voorjaar en de zomer.

Samenwerking met de OBS De Doefmat is wenselijk en noodzakelijk.

Geïnteresseerden kunnen zich melden via Beijumnieuws. De beheerder van dit weblog weet mij wel te vinden...