woensdag 29 april 2009

VISSEN IN BEIJUM

Recreatief vissen is de laatste jaren in Nederland populairder geworden. Uit het jaarverslag van Sportvisserij Nederland van 2007 komen de volgende cijfers naar voren: 550.000 jongeren,1.113.00 mannen en 292.000 vrouwen beoefenden dat jaar het sportvissen.

Uit recent onderzoek blijkt dat sportvisserij één van de meest beoefende buitenactiviteiten is. Opvallend is dat de sportvisserij de laatste jaren een gestage groei doormaakt. Het ontspannen in de natuur en de spanning van het vangen van een (grote) vis vormen nog steeds een succesvolle formule die de concurrentie van computerspelletjes, TV en sportactiviteiten blijkbaar moeiteloos aankan.Een belangrijk kenmerk van de sportvisserij -en dat vormt ook haar kracht- is dat het dwars door alle lagen van de bevolking heen gaat. Sportvissen is een echte volkssport beoefend door jong & oud, arm & rijk, allochtoon & autochtoon. Opvallend is de grote èn groeiende belangstelling van de jeugd voor het sportvissen. In 2004 waren er 550.000 sportvissers jonger dan 15 jaar! Bron: http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvisserij_nederland/


In Beijum merk je de laatste jaren ook een opleving qua visactiviteiten. Vorig jaar stonden regelmatig, vooral kinderen, te vissen vanaf de bruggen over de Zuidwending. De linker foto toont een moeder en haar zoontje die aan het vissen waren in het water achter Plein Oost, bij de fontijn ter hoogte van de Galkemaheerd. De jongen rechts zocht bij het viswater achter de Kleihorn een mooi plekje om te gaan zitten hengelen . Ik heb geen idee of er veel vis rondzwemt in de Beijumer plassen en in de Zuidwending. Bijten ze hier goed?Informatie daarover is welkom.


Als sportvisser krijg je te maken met een aantal wetten en regels, bijvoorbeeld op het gebied van vereiste visdocumenten. Maar ook op het gebied van gesloten tijd aas- en vissoorten, minimummaten vissoorten en beschermde vissen. Indien je je niet aan deze regels houdt, kan dat een boete opleveren. Deze wetten en regels zijn opgedeeld in twee gebieden:
Visserij in de binnenwateren
Zeevisserij
Als je melding wilt maken van visstroperij, maak dan gebruik van het
Meldingsformulier visstroperij en illegale visserij.

2 opmerkingen:

Bianca (Froukemaheerd) zei

Er is zeker vis in beijum..Mijn zoon vist ook regelmatig wat visjes uit het water.En hij heeft de vereiste vispapieren ...
Wij viste vroeger in het van starkeb.kanaal en wat we dan binnen hadden gehaald zetten we weer uit in beijum..maar dat is jaren geleden (begin jaren van beijum)

Bianca

Anoniem zei

Volgens de Visplanner mag je zowel met de Vispas als de kleine vispas nergens in Beijum vissen. Wie weet welke vergunning je nodig hebt en waar je it kunt halen? Mijn zoontje wil ook graag legaal in zijn wijk vissen.