vrijdag 24 april 2009

MARTIN BRIL

Ik behoor tot de grote schare bewonderaars van de eergisteren overleden meesterschrijver Martin Bril. Zijn stukjes elke ochtend in de Volkskrant waren een lust voor het oog. Wat een eenvoud. Hij wekte het alledaagse op een dusdanige manier tot leven dat alles een feest leek. Een weggegooid leeg blikje bier, een kastanjetak, een rotonde bij Drachten. Werkelijk weergaloos was de column die op 25 februari 2005 in de Volkskrant verscheen. Een column over onze stadscowboy Piet van Dijken: Piet is een jaar of vijfenvijftig. Hij heeft grijs haar, tamelijk onverzorgd. Hij draagt jeans en stevige schoenen, en in de winter een lekker warm jack. Hij heeft een kleine mond met grote voortanden, een beetje zoals een konijn, maar daar is niets mis mee - konijnen zijn lieve dieren. Verder heeft hij een bril op met een dik, zwart montuur.
Lees de hele column via de link onderaan dit artikel. Of Martin Bril ooit in Beijum is geweest weet ik niet. Hoe zou hij de Beijumer heerden hebben omschreven? Wat zou hij van Plein Oost hebben gevonden?
Hij is in elk geval wel vlakbij Beijum in de buurt geweest. Een paar jaar geleden belde hij Marjo van Dijken op, of hij even bij haar op visite mocht komen in het Zilvermeer. Een hele ochtend zat hij in haar huis en keek hij uit op het Zilvermeer:" wat woon je hier prachtig." Wat zou hij allemaal gezien hebben? Wat vond hij van de entree van Lewenborg en de wijk Zilvermeer? De meester is dood en de vragen zullen onbeantwoord blijven. Om zijn grootste idool, Bob Dylan, te citeren: the answer my friend is blowin in the wind, the answer is blowin in the wind.

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article1177869.ece/Verslaggever
http://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Bril

4 opmerkingen:

Anoniem zei

BRILjant!!
Martin schreef mooie en ontroerende columns, ik zal het missen.

Dineke zei

Wat jammer he, zo jong nog en nog zoveel mooie dingen te schrijven.

Anoniem zei

We hebben vaak gesproken over niks, maar dus van alles in het Vondelpark. Jammer nu, droefheid, maar een goede herinnering. Groet'n, Kees van der Zaal

Kees Huizenga zei

Hierbij enkele links over Martin Bril:

http://www.martinbril.nl/archief/2008/06/bij_de_dood.html

http://extra.volkskrant.nl/opinie/auteur/show/id/57/Martin_Bril

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1180037.ece/De_oppervlakte_was_diep_genoeg

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1192274.ece/Martin_Bril_kon_mensen_laten_lachen_en_huilen_tegelijk

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1187476.ece/Veel_reacties_op_dood_Martin_Bril

Tot jullie dienst.

Kees.