Vorige week kwam ik tijdens een fietstochtje door de Bunnemaheerd een totempaal tegen. Herinneringen en associaties met Indianenboeken kwamen in het hoofd van uw blogger naar boven. De paal zag er goed onderhouden uit, alsof ie goed in de menie en in de verf is gezet. Wat iemand in Beijum met een totempaal wil is me een raadsel. Moeten boze geesten geweerd worden? Wordt het gezien als een heiligdom? Geeft het een band met natuurvolken weer?
Een totempaal is een houten standbeeld, zoals dat door sommige indianenstammen werd gemaakt. Een totempaal kan gezien worden als heiligdom.
De paal werd meestal gemaakt van het hout van de rode ceder, welke vaak in bonte kleuren geschilderd werd.
De betekenis van de versieringen op een totempaal verschillen doorgaans per cultuur die hem vervaardigd heeft. Dit hangt dan weer sterk af van de gebeurtenis waarvoor de totempaal is gemaakt, maar ook het volk dat hem heeft gemaakt. Totempalen worden doorgaans niet onderhouden nadat ze zijn geplaatst. Als het hout zodanig gaat rotten dat het een gevaar wordt voor voorbijgangers, wordt de totempaal meestal omgelegd en vaak geheel verwijderd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Totempaal
Een totem is een voorwerp, wezen of dier dat een persoonlijke betekenis voor iemand heeft, en met wie men zich sterk verbonden voelt.
Totems worden gebruikt door verschillende volken, met allerlei religies om hun relatie met dieren, geesten, planten en hun omgeving aan te geven. Lees hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten