woensdag 13 februari 2013

DAG JETTA (18/3/'91 - 8/2/'13)

Aan alles komt een einde. Zoals je bij doodzieke mensen soms vlak voor het overlijden een hoopgevende opleving kunt waarnemen, zo had ik dat de afgelopen weken met m'n oude vriendin Jetta. Wat reed het beestje lekker, in een keer starten, tevreden pruttelen, muziekje er bij aan....Gelukkige tijden samen.

Sinds een kleine twee weken was het ineens hopeloos mis. Aan alles was te merken, ze trekt het niet meer. Koppeling kapot, versnellingen deden het niet meer, kortom dikke misère, je kon niet meer voor- of achteruit met d'r. Jetta maakte een terminale indruk en ze verzuchtte a.h.w.: laat die tweede kunstheup maar. En die hartklep-operatie hoef ik ook niet meer. Kom me niet aanzetten met een chemokuur om m'n leven onnodig te verlengen. Nee, het was op, en reanimeren had geen zin meer. Loslaten is eerder een vorm van liefde en respect dan dat je iemand kost wat kost bij je in leven wil houden.

Toeval bestaat niet, zo'n beetje op de dag van het overlijden van Jetta seinde dokter Koos Visser, zie logo links, me in: "Kom maar even langs, ik heb een mooie Golf Station voor je staan." Het was een beetje verwarrend, moet je nou direct na het heengaan van je vriendin een andere nemen? Koos zette me direct met beide benen terug op de grond: "Niet te sentimenteel doen, het is maar een auto."

De volgende dag kwam de lijkwagen van een bekende stad Groninger sloopbedrijf Jetta ophalen. Daar sta je dan, na zo'n vier ton aan trouwe kilometers te hebben gereden. Zie foto. De Beijumrijder is heengegaan.

De nieuwe auto moet nog even wennen, er is nog geen emotionele band mee opgebouwd. Hij, ja dit is een hij, brengt me van A naar B. Het is een ding, een voertuig. Het is maar afwachten of het in de loop der jaren ook een liefdesrelatie wordt.
Het cliché is maar al te waar. Het leven gaat door. Nog een cliché? Het leven is loslaten. Niet alleen van mensen en geliefden. Ook van een auto waar je jaren lekker in rondgetoerd hebt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

R.I.P.

Klaas vaak zei

R.I.P. ? Niks rust hergebruiken die auto hij heeft bewezen dat div. onderdelen lang houdbaar zijn .

Anoniem zei

Gecondoleerd met het heengaan van Jetta. Ja, ik weet hoe het voelt om afscheid te nemen van je beestje. Je hebt toch samen heel wat meegemaakt en verre streken en oorden bezocht.
Jan Bakker