woensdag 27 februari 2013

BIJ HET OVERLIJDEN VAN BEHSAT ÜVEZ

Boven z'n rouwadvertentie staat: muziek heeft mij gekozen. Hij was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Afgelopen vrijdag heeft Beijum niet alleen een groots en internationaal hoog aangeslagen muzikant verloren, maar vooral ook een geweldige sympathieke en innemende persoonlijkheid. In mei 2010 vertelde hij op Beijumnieuws"Vanaf 1988 heb ik met mijn vrouw Marjolijn besloten om hier te gaan leven. Sinds 15 jaar wonen we in Groningen aan de Fossemaheerd. Beijum is een fantastisch wijk om te wonen, altijd kleurrijk en vitaal, een mini stadje met alle faciliteiten."
Op www.mensenlinq.nl staat dit
 Afgelopen vrijdag is Behsat Üvez overleden. De Groningse musicus werd in 1959 in Ankara geboren en gold van jongs af als een veelzijdig muzikaal talent. Toen hij eind jaren tachtig als specialist in Turkse wereldmuziek een workshop gaf aan een groep Nederlanders, leerde hij de Groningse zangeres Marjolein Bouwense kennen. Sindsdien woonde Üvez in de Stad. Ze hadden onder meer internationaal succes met de band Oriënt Express.
Behsat Üvez leed aan longkanker, maar toerde afgelopen najaar nog met zijn band Baraná door Turkije en Spanje. Üvez voelde zich een echte Groninger. Hij was eerst opbouwwerker en werd later docent en projectmedewerker aan de Stedelijke Muziekschool. In december 2012 werd hij tijdens een indrukwekkend concert in het Grand Theatre geridderd, vanwege zijn verdiensten als internationaal bruggenbouwer tussen westerse en niet-westerse muziek. Woensdag is er om 11.00 uur in De Oosterpoort een openbaar afscheid van Behsat Üvez.
De rouwadvertentie vindt u onder bovenstaande tekst op genoemde site.
Eerdere blogberichten over Behsat vindt u hier en hier.
Kijk desgewenst ook op http://www.barana.nl/ en op http://tr.wikipedia.org/wiki/Behsat_%C3%9Cvez

Geen opmerkingen: