maandag 11 februari 2013

MAANDAGOCHTEND (149)

Na het weekend moet de koelkast en de broodtrommel weer gevuld worden. Chocopasta, hagelslag en jam moeten gekocht worden, evenals ingrediënten voor het avondeten. Wat is een mens zonder levensmiddelen? Om 8 uur is de AH reeds geopend, die wint het van de Lidl die een half uur later open gaat. Wat een prachtige fietstochtje er naar toe, wat een zonsopgang en wat een lekkere frisse kou! De Lidl is met veel producten goedkoper maar ze verkopen er weer geen vers brood zoals bij de AH wel weer kan. En bij Meins kun je even een gratis koffie uit de automaat trekken en rustig om je heen koekeloeren. Nou ja, zo kan die wel op de vroege maandagochtend, wordt dit een blog vol ouwe wijven-gezeur? Nu even oppassen, de drie laatste woorden heb ik dan wel opgeschreven, ouwe wijven-gezeur, maar ik bedenk me dat die niet zo vleiend zijn richting het vrouwelijk geslacht. Als iemand zeurt en zemelt is het al een gauw een 'oud wijf.' Waarom geen ouwe zeik-kerel? Wat is dat toch met die ingeprente man-vrouw-beelden en verhoudingen? Het begint al op jonge leeftijd, als een puberjongen veel dames aan de haak slaat is hij bezig een 'echte vent' te worden. Doet een vrouwelijke leeftijdgenote hetzelfde dan kan ze zomaar 'slettebak' genoemd worden.

Wat een beschouwingen op deze tweede maandagmorgen van februari 2013. Het heeft er denk ik mee te maken dat ik na het doen van de boodschappen met glazige en duffe maandagochtend-ogen een paar minuten de plakkaten voor de ramen van de tegenoverliggende drogisterij zat te bekijken. Vier dames op rij prijzen op een der plakkaten een middel aan om af te vallen. Zie foto. Ze zijn er klaarblijkelijk trots op dat ze met dat middel 3 keer zoveel zijn afgevallen dan ze normaal zouden doen. Natuurlijk worden de dames voor de actie betaald, waarom zou je anders voor gek in een winkel in Beijum gaan hangen? Maar dat terzijde, ook hier weer die maatschappelijke man vrouw-verhoudingen. Dit keer gaat het om een schoonheidsideaal. Waarom moeten dames perse altijd een slank figuur hebben? Het kon wel eens iets zijn wat vrouwen elkaar aandoen, mannen genoeg die op mollig en corpulent vallen. Volgens mij kun je mannen niet de schuld geven van deze schoonheidsneurose, maar goed, dat beredeneer ik zo omdat dat mijn beleving als man is. Niks ergers dan een vrouw die in de slachtofferrol duikt en er alles aan wil doen om 'de man' het naar de zin te maken en 'aantrekkelijk' over wil komen.

Vlakbij de vier dames hangt een plakkaat waarop staat vermeld dat je met 'anti-allergisch en nikkel' oorgaatjes kunt laten prikken. Er zal handel in deze fratsen zitten, maar het is toch om raar van te worden. Hier ook weer zo'n 'schoonheidsideaal' die met lippenstift en hagelwitte gebleekte tanden een product aanprijst die ervoor moet zorgen dat dames zich aantrekkelijk en wellicht sexy gaan voelen. Waarom geen 60 jarige half verschrompelde Grunninger dame met een kunstgebit in? Die dragen heus ook wel eens oorbellen. Zo kan die wel weer, het wordt de hoogste tijd om langzamerhand richting afronding en de 'preek van de week' te gaan.  Geachte lezeressen dit is geen 'vrouw-onvriendelijk' - verschrikkelijke uitdrukking- stuk, ik neem het eerder op voor de 'gewone' vrouw. Hebt gerust een pondje of kilootje meer aan je lijf hangen, en laat die lippenstift, oogschaduw en oorbellen voor wat het is: rommel. Loop eventueel lekker door met die spataderen en laat vooral niet je 'lippen knippen.' (Verschrikkelijk, dat laatste).

Tegenover de drogist wordt op een rode plakkaat iedereen een fijne Valentijnsdag toegewenst. Zie foto.  Als ik me niet vergis is dat aankomende donderdag de 14e februari. Vanzelfsprekend gaat daar ook weer een commerciële gedachte achter schuil, je bent in een winkelcentrum of niet, maar het oogt m.i. sympathieker dan de andere afbeeldingen. Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. WikiValentijn.
De preek van de week dan maar? Wees wie je bent en laat je niet leiden door schoonheidsidealen. Dames! Een prettige week gewenst. Met veel pure en eigen schoonheid. En als er dan toch lekker gesnoept en gedikkedakt (Grunnings woord voor lekker eten) moet worden, geniet er dan van.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Schei uit, vrouwen onderling is jaloezie en haat en nijd en achterklap

Anoniem zei

Prachtig Johan !
Preek er wat mij betreft nog maar een beetje op los .