vrijdag 15 februari 2013

VUILNIS IN BEIJUM (16)

Het Groene Hart van Beijum ligt weer redelijk bezaaid met zwerfvuil. Zo ook de sloten, zie foto. Op zaterdag 16 maart zullen weer een 70-tal mensen gewapend met grijpers, vuilniszakken en schepnetjes hét natuurgebied van de wijk afstruinen om alles te verzamelen wat er niet thuishoort. Zoals vaker vermeldt, de rituele dans tussen vervuilers en opruimers krijgt de tweede zaterdag van maart weer een vervolg. Dat moet je de kloeke opruimers meegeven, frank en vrij en open en bloot etaleren ze die dag hun tegenzet in het 'vervuil- en opruimspel.' Naar eigen inschatting overtreffen de stiekeme vervuilers het aantal van 70 ruimschoots. En ze hebben i.t.t. de opruimers ook veel meer dagen tot hun beschikking om hun vuil in de natuur neer te kwakken. Dat komt wat oneerlijk over.
Anderzijds, het  moet een bevredigend gevoel geven om op een dag als 16 maart alle troep te verzamelen en op te stapelen. Broodjes en koffie na afloop, veel gezelligheid. Niks mis mee lijkt me zo, beter om je als good guy dan als bad guy te profileren. Maar stel nou dat de vervuilers hun activiteiten zouden staken en het Groene Hart er het hele jaar door kraakhelder, opgeruimd en proper bij zou liggen? Het klinkt cynisch maar het is m.i. waar: de vervuilers mobiliseren de opruimers en sturen ze a.h.w. aan. Zonder vervuilers geen opruimers.
Maar goed, het is geen verkeerd evenwicht, net als tijdens de Lentekriebels, je wil toch ook eer van je werk?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja ze hebben elkaar idd nodig. Zonder boeven ook geen politie. En wat zijn ze in Veenhuizen blij met de gevangenen; werkverschaffing