dinsdag 26 februari 2013

HONDEN IN BEIJUM (4)

Op de foto ziet u Binkey, een 12 jarige mannetjeshond. Binkey woont normaal gesproken in een grachtenpad aan de Hoge der Aa in de stad. Maar een keer per maand komt hij een dag of tien in Beijum logeren. Binkey is een Jack Russel. De jackrussellterriër is een sterke voor de mens werkende terriër, die oorspronkelijk werd gefokt om de vos en das uit hun hol te jagen tijdens de jacht, zodat de foxhounds de vos konden vangen. Dominee John "Jack" Russell is de naamgever van deze jachthond. Wikipedia. Als Binkey na verblijf van een week of drie vanuit de stad naar Beijum terugkeert, laat hij een overdreven plas-gedrag zien. Althans, zo komt het bij ondergetekende over. Want, waarom niet in een keer de hele plas er uit gepiest? De opgespaarde urine van het beestje wordt op een stuk of zes verschillende plekken gedeponeerd. Tegen de lantaarnpaal, in de bosjes, tegen een boom, schutting, etc. Alsof Binkey via z'n plas communiceert en a.h.w. zegt: 'Kijk, of beter gezegd ruik, ik ben er weer.' Zoals mensen kunnen daten, sms-jes versturen, chatten, etc., zo verspreidt Binkey z'n urine op verschillende plekken in de wijk. Hoe zit dat, vriend Google? Waarom doet Binkey zoals hij doet? Er zit een verschil in reutjes of teefjes met betrekking tot het plassen, eigenlijk net als bij de mens. De reuen gaan, als ze eenmaal volwassen worden, staand plassen. Dit doen ze door een achterpoot op te tillen. De vrouwtjes blijven zittend plassen. Nu zijn er echter uitzonderingen. Er zijn reuen die nooit staand gaan plassen en net als de vrouwtjes blijven zitten. Maar er zijn ook teefjes die wel eens gaan staan tijdens het plassen. Dit zie je vooral bij loopse teefjes.

Waarom plast mijn reu zoveel

Wanneer je een reu gaat uitlaten, merk je al gauw dat hij bij iedere boom, ieder paaltje en ieder muurtje blijft staan om te plassen. In feite leest jouw hond zijn dagelijkse krant en reageert hierop. Hij snuffelt ergens aan omdat er een andere hond, reu of teef, heeft geplast. Aan de hand van de geur kan hij opmerken wie er voor hem geweest is. Vervolgens laat de reu een boodschap achter door eroverheen te plassen. Meestal betekent het zoiets als: ik was hier en ik ben de baas.
Op de foto rechts ziet u Binkey ook ongemanierd in het gras poepen. Om het blogbericht nog even wat meer op een poep en plas-niveau te tillen, Binkey ruikt wel eens aan andermans poep. Anderhonds poep moet ik eigenlijk zeggen. Hij neemt er ook wel eens hapjes uit. Waarom dit vieze gedrag? Er blijkt een chique woord voor te zijn bedacht: coprofragie. Het poepsnoepen van een hond kan voortkomen uit obsessief gedrag, uit een dwangmatige gedragsstoornis, lees ik hier. Op internet staat ook te lezen dat een bink een 'stoere mannelijke man' is. Het kan niet anders, of Binkey is een stoere mannelijke mannetjeshond. Maar misschien heeft hij wel een dwangmatige gedragsstoornis.
Update 26/2 12.37, er gepatrouilleerd een oude vuilniswagen door de wijk met een BOA er in. Een Bijzondere OpsporingsAmbtenaar. Gisteren kreeg een Beijumer een bekeuring van 90 euro omdat z'n hond drie meter van z'n eigen erf verwijderd los op straat liep. Beijumer hondenbezitters, weest op uw hoede, er wordt gesurveilleerd!

Geen opmerkingen: