maandag 25 februari 2013

MAANDAGOCHTEND (151)


Het is al weer de laatste maandagochtend van de aflopende maand februari. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik begin nu flauw te worden van de kwakkelende winter. Volgens mij is 'flauw' een Gronings woord, bedenk ik me, ergens zat van zijn betekent het. Maar goed, ik krijg zin in een warm voorjaarszonnetje, lekker eind van de middag met een pilsje achter in de tuin zitten genieten. Geduld blijft nog altijd een schone zaak. Een wandeling bracht me een uurtje geleden eerst in de buurt van het Gezondheidscentrum aan de Emingaheerd. Wat zal het Centrum Jeugd Gezin vinden van de overdreven reclame voor een nieuwe patatzaak bij Plein Oost? Zullen ze dat daar wel gezond vinden? Ze zijn toch bezig om mensen gezonder te laten eten? Gedachten gedachten, op de vroege maandagochtend. Wat een mooie locatie trouwens en wat gebeuren er positieve dingen. Een ontmoetingspunt voor moeders en kinderen, of er ook vaders komen zou ik zo niet weten. Zie foto rechts. In de Munsterheerd trof ondergetekende een hoop tegels en een tafeltje. Zie links onder. De tegels wachten om in de tuin te worden gelegd.  Ik val in even herhaling wat betreft het bericht van gisteravond: Kom maar lente, weest welkom.
Terug lopend naar de Emingaheerd trof ondergetekende een sticker op een lantaarnpaal die hem hoofdbrekens bezorgde. Het onvermijdelijke oog voor detail hebben sloeg weer toe, waarom de paal met sticker niet gewoon voorbij gelopen? In Godsnaam, wat is dit weer voor iets krankzinnigs? Een sticker van Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland? Nog nooit van gehoord. Het schijnt een politieke partij te zijn, lees ik net op vriend Google. Het idee er achter komt in eerste instantie niet zo gek over: Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe samenleving en een andere benadering van de politiek In onze samenleving vinden op dit moment diepgaande veranderingen plaats. Ons huidige systeem loopt aan alle kanten vast en iedereen kan dat waarnemen: zowel op economisch-financieel gebied, als in het sociale, ecologische en politieke domein. http://www.sopn.nl/
De naam Sopn lijkt me wat ongelukkig gekozen, het is Grunnings voor 'soppen,' en daar kunnen weer heel andere betekenissen aan worden gegeven. Maar dat 'onafhankelijke,' dat triggert ondergetekende. Bestaat dat wel? Ondergetekende koketteert ook graag met z'n onafhankelijkheid, maar hij is afhankelijk van z'n gezondheid,van z'n humeur  van dingen die al of niet spelen in de wijk, van of de pc het al of niet doet, gezinsomstandigheden, etc. Totale onafhankelijkheid is een illusie. Een politieke partij is helemaal niet onafhankelijk. Het is afhankelijk van kiezers, van de tijdgeest, van de economie, en in geval van coalitievorming van andere partijen. Niks niet onafhankelijk. Maar waarom zullen ze zich dan 'onafhankelijke pioniers' noemen? Wat is dat voor gezeur? En waarom is vernieuwing nu? Zie sticker. Ondergetekende schrijft dit nu op, en direct is het al weer verleden tijd. Waarom mag vernieuwing niet morgen?

De preek van de week dan maar? Echte pioniers zijn mensen die niet te koop lopen met het feit dat ze pioniers zijn. Ze zeuren ook niet over in het nu leven, ze leven en ze doen waar ze goed in zijn: pionieren.

De nieuwe week is weer begonnen. Eet vooral gezond. Of ga naar een van de drie patatzaken binnen een straal van 150 meter op en bij Plein Oost. En blijf vooral ook soeverein en onafhankelijk in het nu leven. Wie weet schuilt er en pionier in u. Het is een matige preek dit keer, soms moet je je kruit nog even droog houden.
Een prettige week gewenst. Ondergetekende schrijft dit soeverein in het nu. Als u het leest is het al weer verleden tijd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja , ja !
Mooi .

Anoniem zei

Inderdaad mooi