donderdag 13 juni 2013

GAAT DE BIEB IN BEIJUM DICHT?

Archieffoto
Waarschuwing bibliotheek: sluiting bibliotheek in Beijum of Lewenborg door bezuiniging gemeente

Door Gerrit Lennips

Drie wijken in de stad zullen hun bibliotheekfiliaal kwijtraken als de bezuinigingen op de bibliotheek uit de Voorjaarsbrief doorgaan, waarschuwde Doeke Sijers van Biblionet dinsdagavond de Gemeenteraad tijdens een hoorzitting. De stadse bibliotheek moet vanaf 2014 zes  ton inleveren, 10% van de gemeentesubsidie, schrijft wethouder Financien Ton Schroor in de Voorjaarsbrief.

Een telefoontje met Doeke Sijers maakt duidelijk dat het menens is. Beijum of Lewenborg moet haar bibliotheek-filiaal sluiten. Twee filialen in de Oostflank van stad is onbetaalbaar bij verlaging van de subsidie. Ook aan de noordzijde en zuidzuide van de stad zullen vestigingen opgeheven moeten worden. Opvallend is dat Beijum en Lewenborg beide net vernieuwde wijkvestigingen hebben die vooral ook een grote rol in de sociale wijkvernieuwing van beide achterstandswijken toebedeeld hebben gekregen door de gemeente. En beide wijken zijn bovendien kinderrijk.  De bibliotheek ziet geen kans langer twee doelstellingen gelijk te realiseren; een sterke centrale bibliotheek (FORUM) en goede spreiding over de stad (wijkfilialen naast centrale bieb) kan niet met minder geld. Beijum of Lewenborg is het haasje. Want het Forum is onaantastbaar voor het gemeentebestuur.

Het verdoemde winkelcentrum Beijum-Oost, tegenwoordig Plein genoemd, lijkt nu het gevaar te lopen haar grote publiekstrekker te verliezen. Nu ook nieuwbouw van een multi-functioneel centrum voor medische zaken naast de nieuwbouw van Innersdijk met de dag onwaarschijnlijker wordt is de toekomst van Plein Oost somber. De ALDI alleen maakt hier geen levendig gebied. En de bus is ook al uit het gebied. Ook de activiteiten op het Plein lijken de komende jaren fiks minder te worden; het NLA-wijkbudget voor ondersteuning van buurtbewoners-iniatieven krijgt fiks minder geld van gemeente en corporaties. Vijftigduizend euro dit jaar schat wijk-ambtenaar Irma Zijlstra van de gemeente.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Dilemma, in Lewenborg is de openbare bibliotheek in het wijkcentrum, oftewel onmisbaar en in Beyum bloed Plein Oost helemaal dood als de vestiging gaat sluiten.

Kees Huizenga zei

Hallo Gerrit,

Plein Oost kan de ondergang tegemoet zien, met dank aan de gemeente Groningen. Ondanks de huidige opknapbeurt.

Als de OB van Beijum moet sluiten, dan trekt Plein Oost nog veel minder bezoekers. Met alle gevolgen van dien voor supermarkt Aldi.

Zie verder mijn reactie bij dit bericht van Beijumnieuws:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2013/05/nieuwbouw-innersdijk-uitgesteld.html

Citaat van 24 mei 2013:

“Ik vrees dat B&W minder geld heeft voor de subsidiëring van Biblionet Groningen. De Voorjaarsnota 2013 wordt vandaag door de wethouder van Financiën gepresenteerd. Dit kan betekenen dat in het stadsdeel Noorddijk slechts één OB kan blijven bestaan. Die van Lewenborg of van Beijum.”

De OB van Lewenborg is prachtig gehuisvest in het wijkservicecentrum Het Dok, zeer strategisch gelegen in het midden van de wijk. Ondanks het feit dat Lewenborg circa 2000 inwoners minder heeft dan Beijum, lijkt me de kans zeer groot dat de OB in Beijum zal moeten sluiten. Vanwege de decentrale ligging van deze bibliotheek.

Ik raad de Familiebibliotheek van Beijum met klem aan om met bezoekersaantallen en uitleengegevens te bewijzen dat deze bieb wel degelijk bestaansrecht heeft. Maar mijn stemming is wel dieptriest. De gemeente Groningen is innerlijk tegenstrijdig bezig.

Anoniem zei

Komen er tribunes op Plein oost?

anneke zei

Wat ons gezin betreft: de bieb in Beijum moet blijven!!!! Aub!!!

Kees Huizenga zei

De laatste dagen twijfelde ik aan het aantal inwoners van Lewenborg. Daarom belde ik vanmiddag met de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Groningen; ondergebracht bij de dienst SoZaWe.

1. Ik kreeg zeer snel een prachtige lijst toegestuurd met de inwonersaantallen van de wijken Lewenborg en Beijum vanaf januari 1995 t/m januari 2013.

De wijk Lewenborg telde in januari 2013 8.856 inwoners.

De wijk Beijum telde in januari 2013 12.927 inwoners.

Conclusie: Beijum heeft meer dan 4.000 inwoners dan Lewenborg. In een percentage: 31,5% meer. Bijna een derde deel.


2. Nu de gegevens voor de basisschoolleerlingen (4 t/m 11 jaar):

Lewenborg: 830 leerlingen

Beijum: 1.297 leerlingen.

Conclusie: Beijum heeft 36% meer basisschoolleerlingen dan Lewenborg.


3. Ten slotte: de gegevens over de leerlingen van het voortgezet onderwijs (12-17 jaar):

Lewenborg: 644 leerlingen

Beijum: 974 leerlingen.

Conclusie: Beijum heeft 34% meer leerlingen tussen 11 - 17 jaar dan Lewenborg.


4. Met deze drie kwantitatieve indicatoren kan de OB van Beijum zichzelf met verve verdedigen. Toch?

Anoniem zei

13 november 2013 behandelt de Gemeenteraad de Begroting 2014. Hier valt definitief de beslissing over de bezuinigingsvoorstellen van B&W op de bibliotheek en het NLA-wonen-wijkbudget.
Het gaat hier om de cijfertjes, het geld. De bibliotheekorganisatie beslist daarna min of meer zelf hoe zij de bezuiniging invult; als de bieb maar rond komt met minder centen. Wel stellen college en raad eisen wat de bibliotheek voor de geleverde subsidie moet leveren aan produkt; bijv. FORUM boven alles, en hoe bereikbaar bibliotheekvoorziening moet blijven voor stadjers in de woonwijken.
gerrit