dinsdag 25 juni 2013

UIT DE OUDE DOOS (165)

Op deze opgestuurde foto ziet u het voormalige postkantoor aan de Stoepemaheerd/Albrondaheerd. Mensen die langer in Beijum wonen weten dat dit postagentschap tot een jaar of tien geleden zat gehuisvest in het pand waar nu de tandarts zit (of was het in het pand van de fietsenmaker?). Het onderwerp postkantoor in Beijum is zoals u weet actueel, dit omdat deze wijkfunctie wordt opgeheven i.v.m. de sluiting van de videotheek.
Ten tijde van het maken van bovenstaande foto was er nog geen sprake van opheffing van postagentschappen in den lande. Misschien kwam dit af en toe voor  in kleine dorpjes, maar de digitale omwenteling moest nog op stoom komen en e-mailen was nog geen gemeengoed. Wat moet Beijum zonder postkantoor? Moeten  de oudere Beijumers straks naar Lewenborg om een postzegel te kopen? Het is toch te gek voor woorden. De Hunze en Beijum zouden toch tenminste één postkantoor moeten hebben. Op het snijvlak van commercie en dienstverlening moet er toch wat te regelen zijn? Zou er geen ruimte voor in de AH zijn? Bij het statiegeldapparaat en het kopieerapparaat? De Primera? Allemaal vragen. Het moet toch mogelijk zijn om een nieuwe postvoorziening bij Winkelcentrum Beijum te creëren. Als de Lidl een compleet pand waar een bloemenzaak in heeft gezeten kan annexeren, dan moet het toch ook mogelijk zijn om ergens een postkantoor te openen?
Beijum moet zich niet alles laten welgevallen. De bibliotheek moet blijven, een postkantoor, en eigenlijk moet de videotheek ook voor de wijk behouden blijven (desnoods in een pand op West). Ideeën? Beijumnieuws@online.nl.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Bij A.H. en Primera kun je postzegels kopen, en ook via internet en via je smartphone. Voor ingewikkelder zaken moet je inderdaad even ergens anders heen, maar hoe vaak komt dat voor?

Anoniem zei

Uir betrouwbare bron is mij ter ore gekomen, dat het postagentschap gewoon blijft in Beijum, maar verhuist naar West. Er zijn inmiddels onderhandelingen gaande. Dus men hoeft niet te vrezen zonder postagentschap te zitten.

Anoniem zei

Het postkantoor zat op de plek van de fietsenmaker.
op de plek waar de tandarts zit,zat vroeger de sns bank.

Ik vindt ook hoor dat er een postagentschap moet blijven in Beijum.

Het lijkt wel of we steeds meer verstoten worden hier op oost.

Anoniem zei

@Anoniem 18:45
Het versturen van een pakketje of het retouren van een bestelling (zalando etc.) is toch geen ingewikkelde zaak?

Overigens kan ik me niet voorstellen dat een videotheek nog enig bestaansrecht heeft in deze tijd. Het is dat er ook een winkel bij de huidige videotheek zit, maar anders kan het volgens mij echt niet uit.

Jan Bakker zei

Ja, het postkantoor was toen gevestigd in het pand van Albert Postma (fietsenwinkel). De medewerkster op de foto woonde destijds bij me in de buurt. Tegenwoordig mag je blij zijn met een klein postagentschapje in de wijk. Over enkele jaren zullen we naar alle waarschijnlijkheid naar Zwolle toe moeten voor het versturen van bv. een pakje.

Kees Huizenga zei

Vorige week zaterdag hoorde ik van de assistent-bedrijfsleider van AH Meins dat er in week 27 (volgende week) een afhaalloket komt van producten van Bol.com. Naast de balie of toonbank. Een goede zaak, dunkt me.

Zie: http://www.foldersenkranten.nl/blog/het-ahold-concern-neemt-bol-com-over-voor-350-miljoen-euro/
27 febr. 2012

In combinatie hiermee lijkt een agentschap van Post.nl mij zeer strategisch en gunstig toe voor Albert Heijn Meins. Bij de ingang aan de voorzijde van het Winkelcentrum is genoeg ruimte aanwezig. De beheerder van Beijumnieuws gaf dit reeds aan.

Ik wens AH Meins veel wijsheid toe om zo'n postagentschap te overwegen. In goed overleg met de Ondernemersvereniging van Beijum-West.

N.B.: De wijken De Hunze en Van Starkenborgh liggen dichterbij Beijum-West dan Beijum-Oost. Dit is een commercieel-ruimtelijke aangever.