zondag 30 juni 2013

LEKKER GEZOND AANMODDEREN (Bij de Mallemolen)


Het was feest vandaag bij kinderdagverblijf de Mallemolen. Wat is er leuker voor een kind als je je even uitgebreid vies mag maken en jezelf laat insmeren met modder? In de Mallemolen, als onderdeel van de Boerderijum, werd het negatief klinkende woord 'aanmodderen' van z'n smetten ontdaan. Aanmodderen is fijn, lekker en.....ook nog eens gezond.
Hoewel gezondheidsexperten aanraden om je kinderen niet in de modder te laten spelen, zien veel mama's daar geen graten in. En wat blijkt? Het moederlijke instinct heeft gelijk, want volgens recent onderzoek vermindert zo de kans op allergiëen. Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen kwamen tot die conclusie na een onderzoek bij 411 kinderen. Ze volgden hen van bij de geboorte tot hun 12 jaar. Zo konden ze vaststellen dat er een directe link is tussen het aantal verschillende bacteriën in het lichaam van een kind en de kans op het ontwikkelen van allergieën in hun latere leven. De kinderen die vaak werden blootgesteld aan bacteriën, bleken namelijk op latere leeftijd beter bestand te zijn tegen ziektekiemen.


.
Onderzoeksleider professor Hans Bisgaard: "Het is belangrijk om op jonge leeftijd in contact te 
komen met verschillende soorten bacteriën, want dan is je immuunsysteem nog in volle ontwikkeling." 
Eén op de vier mensen krijgt tegenwoordig te maken met één of andere allergie. Dat het cijfer de laatste jaren drastisch gestegen is, kunnen we volgens wetenschappers toeschrijven aan de overdreven hygiëne-bezorgdheid van de hedendaagse ouders. (lbs) Lees hier. (foto onder: een blote voeten-modderpad bij de Mallemolen) Het modderspektakel duurt nog tot 16 uur!

Geen opmerkingen: