vrijdag 7 juni 2013

NACHTVLINDERS IN DE ZON (Vanavond!)

(Ingezonden)
Nachtvlinders in het zonnetje
Presentatie en excursie over mysterieuze fladderaar
 Tientallen, zelfs honderden soorten nachtvlinders leven er in elke stadstuin, maar wie ziet ze ooit? Bioloog Kees Boele neemt Stadjers mee op een bijzondere ontdekkingstocht naar het donkere leven van deze vliegende juweeltjes.
Nachtvlinders zijn veelzijdig en bijzonder en er is niemand die er enthousiaster over kan vertellen dan bioloog Kees Boele. Op vrijdag 7 juni geeft hij een korte presentatie en een excursie. Opgave kan door een e-mail te sturen naar Kristin Wijnja van de Natuur en Milieufederatie Groningen: k.wijnja@nmfgroningen.nl. Verzamelen: 21.00 uur tegenover Beijumerweg 19.
Zelf wat doen
Zelf wat doen voor de vlinders? Op de excursie zal Kees Boele vele tips geven voor een (nacht)vlindervriendelijke tuin, maar een voorproefje van enkele tips is te vinden op de websitewww.nmfgroningen.nl/vierdetuin.
Vier de Tuin
De excursie is onderdeel van het activiteitenprogramma van Vier de Tuin: een campagne voor diervriendelijk tuinieren die de Natuur en Milieufederatie, de Gemeente Groningen en de lokale groene organisaties organiseren. Zij voeren campagne omdat steeds meer Stadjers ervoor kiezen hun tuin volledig te betegelen of omdat ze weinig verschillende planten hebben in de tuin. Jammer voor dieren in de stad, die zo steeds minder voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden, maar ook jammer voor de stad zelf. Door de toenemende verstening ontstaan afwateringsproblemen met bijvoorbeeld ondergelopen kelders als gevolg.
Geen hovenierJe hoeft echt geen hovenier te zijn om het voor de dieren aangenamer te maken in je tuin. Daarom zijn er handige flyers gemaakt met tips voor een diervriendelijke tuin. Daarnaast zijn er het hele jaar activiteiten. In de lente staan de vlinders centraal, in de zomer de vleermuizen, in de herfst de egels en in de winter de vogels. Deze activiteiten worden in samenwerking met de natuurorganisaties in de stad georganiseerd.
Meer informatie over de campagne is te vinden op www.nmfgroningen.nl/vierdetuin  

Geen opmerkingen: