maandag 3 juni 2013

DE ELEKTRICITEITSKASTJES VAN BEIJUM

Ondergetekende mag zich graag even vergapen aan de vele -hoeveel zullen het zijn?- elektriciteitskastjes in de straten van Beijum. Het woord 'vergapen' kan een enthousiaste lading in zich bergen, maar mijn God, wat zijn die kastjes lelijk. Zie ook de foto. Grijze Muizen zijn het, honderden stroomopwekkende saaie kastjes die kriskras door de wijk op de grond staan opgesteld. Bekijk ook de video, sommige kastjes hangen aan de muur. 

Elektriciteit, het doet me denken aan een kinderserie uit 1970. Ene Catweazle kwam door een mislukte toverspreuk vanuit de 11e eeuw in de 20e eeuw terecht.
Catweazle is de naam van een Engelse kinderserie die twee seizoenen lang in het Verenigd Koninkrijk (en andere landen), werd uitgezonden - in 1970 en 1971. De serie verhaalt over de 11e-eeuwse, excentrieke, incapabele, riekende maar vooral ook aandoenlijke tovenaar Catweazle. Op de vlucht voor de Normandiërs belandt hij door een mislukte toverspreuk (hij probeert te vliegen, maar dat pakt heel anders uit) in het Engelandvan tweede helft jaren zestig: hij heeft dan 900 jaar door de tijd gereisd. Wiki/Catweazle. 

Voor mensen uit de 11e eeuw is elektriciteit iets onbegrijpelijk. Een soort van hocus pocus. Je drukt op een knopje en het licht gaat aan. Of uit. Niet te vatten. Daarom wordt onderstaande video, een rondgang langs de Beijumer elektriciteitskastjes, begeleidt door dé vaderlandse pop-sensatie uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Wat een nummer, hoe kan het ook anders, het heet Hocus Pocus. Live in Japan gezongen. Bekijk desgewenst hier hét nummer uit de Hoge School van de vaderlandse popmuziek.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het zijn niet alleen electriciteitskastjes, ook kastjes van de kabel voor internet en tv etc.