maandag 17 juni 2013

MAANDAGOCHTEND (162)

De beide foto's die u ziet zijn afgelopen weekend reeds gemaakt, het kan niet anders of alles staat er nu, omstreeks half negen, nog steeds zo bij. Wat is er met het Wegwijsbord op de hoek Emingaheerd/Claremaheerd gebeurd? Zo te zien is er een beste deuk in geslagen. Toch niet met de vuist? Vast niet. Maar ik kom er op omdat op het bord een merkwaardige gele sticker is geplakt. Op de sticker staat een vuist afgebeeld met 'Tegen Nazi's' als bijgevoegde tekst. Zullen de deuk, de vuist en de tekst iets met elkaar te maken hebben? Het lijkt me sterk, maar je weet het maar nooit. Waarom moet je eigenlijk tegen nazi's zijn? Wat een flauwe kul nou weer. Wees dan ook direct tegen inbrekers, vandalen, verkrachters, drugsgebruikers, pedofielen en stiekeme stickerplakkers. De vuist verbeeldt geweld, en laat dat nou bij uitstek niét de manier zijn waarmee je verondersteld nazisme tegen houdt. Het doet denken aan zogenaamde anti-fascisten die fascistische middelen niet schuwen om hun doel te bereiken.

Laten we het bord nog even verder bestuderen. Waarom zou er 'Winkelcentrum oost' en 'Postkantoor' op staan? Ten eerste is het geen winkelcentrum maar een dienstencentrum, en waarom staan Pand49, het Café Biljart, de Aldi, Videotheek en het Informatiepand van Zorggroep Groningen er niet op? Dan de ingezetenen van de Wegwijzer, enig idee waarom de lokale drieletter-club puntjes achter de afkortingsletters heeft staan, en het MJD niet? Dat er een punt achter wordt gezet is te begrijpen, maar waarom er tussen? Om aan te geven dat er geen Bewust Onbeschonken Bestuurders in de Wegwijzer huizen? U zegt het maar.

Even verderop, op Plein Oost,  is afgelopen week de tekst aangebracht die u op de linker foto kunt zien. Aan de onder- en achterkant van de te bouwen tribune (waterpartij bekijken, weet u nog wel?) staat de tekst 'De ander ben jezelf' gegraveerd. Ik meen me op deze vroege maandagochtend te herinneren dat deze slogan in 2008 het thema was van de Vensterwijk. Bedoeld wordt natuurlijk 'houd rekening met elkaar.' Een variatie op het christelijke 'wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.' Inhoudelijk slaat het natuurlijk nergens op, hoe kan de ander nou jezelf zijn? Een man is geen vrouw, een Antilliaan geen Surinamer, en een Fries geen Zuid Oost Groninger. Het leuke aan Beijum is de veelkleurigheid, de verschillende types dat/die in het straatbeeld zijn te zien. Verschil moet er zijn. Hoezo de ander ben jezelf? Maar goed, het zal wel om respect gaan.

De Preek van de Week dan maar weer. We zijn allemaal verschillend, en uiteindelijk allemaal een. Het heeft derhalve geen zin om tegen nazi's te zijn, want de ander, en dus ook de nazi, ben jezelf. Projecteer 'de tegenstander' gerust buiten je, maar uiteindelijk huist ie gewoon in jezelf.
Een prettige week gewenst. En bedenk, de échte wegwijzer zit in jezelf.
Houd het hoofd koel, we gaan in de loop van de week tropische dagen beleven.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is de MJD

Kees Huizenga zei

Dag Johan,

Ik heb vroeger geleerd dat bij afkortingen van organisaties met lange namen er een punt moet staan achter de hoofdletters.
Tegenwoordig doet men dat niet meer. Dat is zgn. modern.

In taalkundige zin ben ik een conservatieve puritein. B.O.B. is wel goed; MJD is m.i. fout. Binnenkort hebben we de fusieorganisatie MJD/STIEL of een nieuwe naam.

Bij de overheid maakt men dezelfde fout. Denk maar aan de naamgevingen van ministeries, zoals BZK en BuZa. En het vroegere ministerie van VROM. Of het NIOD en de FIOD.

In de gemeente Groningen: de diensten OCSW, RO/EZ, SoZaWe, DIA, etc.

Er is zoiets als taalkundig gewoonterecht.

N.B.: Zeer opmerkelijk is dat bij de afkortingen van de voornamen van een persoon de voorletters wel van een punt worden voorzien. Een goede zaak. Toch?

Anoniem zei

Om verwarring tegen te gaan, zet ik nog steeds punten tussen de afkortingen van organisaties etc.
Iets anders, genoemde sticker ben ik wel vaker tegen gekomen in de stad. Maar wat bedoelt deze persoon (of organisatie) met Nazi? Dan moet ik denken aan de Nazi's in de oorlog. Of wordt er met deze term wellicht wat anders bedoeld (vast wel)? Met een kreet als Nazi's leg ik eerder een associatie met de vroegere kraakbeweging.
Jan Bakker