dinsdag 25 juni 2013

TWEE DAMES EN TWEE PAARDEN


 Je zou er een stripverhaal van kunnen maken. In die zin dat ondergetekende meerdere foto's heeft gemaakt. En als je die allemaal aan elkaar plakt ziet het  er avontuurlijk uit. Ballonnetjes met tekst op de foto's was mooi geweest, maar dat was wat al te ingewikkeld om te doen. Eerst boven, twee jongedames zaten afgelopen zondag gemoedelijk op hun paard langs de zuidrand van de wijk te drentelen. Maar wat zat daar langs de waterkant? Naderbij gekomen, zie foto links, zagen de dames twee zwanen (denk ik). Het doet denken aan het deuntje "Ik heb je voor het eerst ontmoet, daar bij de waterkant." Wat moesten de dames doen? De twee witte krengen begonnen te blazen dat het een lieve lust was. Een gevalletje territoriumdrift van de bovenste plank: oprotten, dit is ons gebied. Ondergetekende heeft een zwak voor dieren, maar soms denkt hij: doe toch niet zo vreselijk onverdraagzaam naar elkaar toe. Maar dat zal een menselijke interpretatie zijn, wellicht wilden in dit geval de zwanen hun territorium niet 'bewaken' d.v.m. een dominante opstelling, aannemelijker is dat ze zich bedreigd voelde. Het zijn nogal gevaartes die op hen afliepen. De berijdsters dachten even na en kozen wellicht voor de verstandigste oplossing: er met een boog omheen gaan. Waarom zou je een confrontatie zoeken? Zie de rechter foto, de uitdrukkingen  'er met een boog omheen gaan' en 'links laten liggen' komen zo mooi in beeld. Op de helemaal onderste foto ziet u dat de paarden en de dames hun weg langs de waterkant vervolgden. Dit nadat ze een klein blokje (boogje) om waren gelopen.
Maar wat was dat? Opeens wierp een der paarden z'n berijdster op de grond. Schrok het beest ergens van? Je gaat natuurlijk als paard niet zomaar steigeren. Op de linker foto ziet u de jongedame op de grond liggen. Ze krabbelde vanuit de onderkant van de slootrand naar boven. Paardrijden kan klaarblijkelijk onveilig zijn, mocht de jongedame vier meter eerder van het paard zijn afgeworpen, dan was ze hoogstwaarschijnlijk tegen een der brugleuningen aangevallen. Met alle gevolgen van dien.
Op internet staat het nodige over de relatie tussen vrouwen en paarden. Ze schijnen een hechte band met elkaar te hebben. Er is zelfs iemand die een enquête onder paardrijdsters wil afnemen:
Waarom zijn paarden zo belangrijk in het leven van een groot aantal vrouwen? 
Deze vraag wordt momenteel onderzocht door Ruth Billany, een bijna afgestudeerd psychologe aan de Charles Darwin Universiteit in Australie.

Billany weet zelf ook maar all te goed hoe belangrijk paarden kunnen zijn in iemands leven. 

"Als jong meisje was ik bijna half vrouw, half paard," legt Billany uit. Ik speelde dat ik een paard was, galoppeerde rond, snuifde als een wild paard en schopte achteruit met mijn hielen. Ik leerde mezelf alles op het gebied van paarden. Ik zocht overal speelgoed over paarden bij elkaar, boeken, films, en werd daarom omschreven als obsessief.

"Mijn familie kon het gelukkig wel begrijpen en op mijn achtste verjaardag kreeg ik rijlessen als cadeau. Als tiener bracht ik uren per dag door op stal om de paarden te verzorgen.


 Ik heb paarden gefokt, getraind, en wedstrijden gereden op regionaal niveau. Paarden hebben mij tot de persoon gemaakt die ik vandaag de dag ben. Ik vind hun karakter uiterst fascinerend en kan uren naar hun schoonheid kijken wanneer ze door de wei galopperen," aldus Ruth.

"Daarom is het niet verwonderlijk dat mijn academisch onderzoek en passie samen komen in dit onderzoeksproject. 

Billany onderzoekt de vraag, "Waarom zijn paarden zo belangrijk in vrouwenlevens en dan vooral hun geestelijke gesteldheid". Dit wordt onderzocht door middel van een online enquête waarbij Ruth vooral geïnteresseerd is in vrouwen in de leeftijd van 18 jaar en ouder.  Lees hier. Verder lezend komt u bij de enquête en een Wiki-pagina.


1 opmerking:

Anoniem zei

Die zwanen beschermen hun jonkies ...en deinzen nergens voor terug.