zaterdag 1 juni 2013

OVER DE KIKKERVIJVER EN DE WATERPARTIJ

Bovenstaande foto had voor hetzelfde geld ergens in Drente kunnen zijn gemaakt. Zwerfkeien. Wellicht in de buurt van een hunebed. De foto is echter midden in Beijum genomen. Op de achtergrond links is een fractie van de Grevingaheerd te zien, rechtsachter zijn de contouren van het Pedalpark zichtbaar. Het Groene Hart van de wijk word door toedoen van menselijk ingrijpen omgetoverd tot een 'ecologisch park.'  Een meter of tien achter de keien is een groot gat gegraven, hier wordt een kikkervijver gecreëerd. Waarom dit precies gebeurt ontgaat me enigszins, de tijd is weer aangebroken dat in de Beijumer sloten de kwaakconcerten massaal uit de kikkerbekken rond gaan zingen. Luister maar goed. Kikkers genoeg in Beijum, zou je zo zeggen. Zullen na de ecologische aanpassingen meer Beijumers richting het Groene Hart gaan trekken om er van te gaan genieten? Op de linker foto ziet u een onlangs aangelegd pad, hier kunnen de drommen Beijumers in de toekomst over heen lopen. Drommen? Nee, het moet niet te massaal, dat zou het prille ecologische evenwicht maar kunnen verstoren.

Een kilometertje verder op wordt door mensenhanden een waterpartij op Plein Oost gecreëerd. Zie foto rechts. Het moet gezelligheid en levendigheid op het plein bewerkstelligen. Een lezeres onlangs via Twitter: 'Hebben we de laatste tijd al geen waterpartijen genoeg gehad?' Tja.

Wat moet je er van zeggen? Dat het gemakkelijk is om vanaf de zijkant allerhande initiatieven af te schieten? Zit wat in. Maar de vraag is hoeveel van de 13.500 Beijumers nu écht graag een ecologische kikkervijver in het Groene Hart en een waterpartij op Plein Oost willen. Gaat het om het woongenot van de Beijumers? De zorg voor de natuur in Beijum? Of gaat het de gemeente Groningen puur en alleen om kostenbesparing?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De mensen vlakbij de kikkervijver kunnen alvast naar de bouwmarkt gaan ,een vliegenhor voor elk raam en deur is geen overbodige luxe ,stilstaand water modderpoel ,kikkers broedplaats voor steekmuggen succes alvast .

Anoniem zei

Waarom moeten we zo nodig alsmaar ingrijpen ?
De natuur gaat haar eigen gang en laten we haar een beetje rust gunnen alstublieft .

Anoniem zei

Plein Oost kost geld weggegooid geld waarom er in het mooie groene hart word ingegrepen is ook verspilling