zaterdag 15 juni 2013

EEN HOLLANDS - AFRIKAANS FEESTJE


Een dag of wat geleden was ondergetekende uitgenodigd op een feestje dat door een Beijumse en haar man uit Ghana was georganiseerd. Het Hollandse weer was zozo, in de tuin zitten ging net. Een vuurkorfje bracht enige verwarming met zich mee. Vast nog lang niet warm genoeg naar Afrikaanse maatstaven voor een buitenfeestje, maar goed. Er waren de nodige Ghanezen met Hollandse aanhang aanwezig, misschien moet je het omkeren: Hollanders met Ghanese aanhang. De trommels waren meegenomen, ritmisch opzwepende salvo's en Afrikaanse smartlappen vlogen door de ruimte (of het echt Afrikaanse smartlappen weet ik niet zeker, het leek er wel op). Het lievelingsdrankje van de Ghanese heren? Echte Hollandse Beerenburg. Hoeveel ze ervan dronken? Horen, zien en zwijgen. Op bovenste en linker foto staat Afro Hair-specialiste uit Beijum, Gifty, helemaal rechts (Salon t.o. het Gezondheidscentrum). Zie ook de kleine man op de linker foto trommelen. Een jaartje of zeven, acht zal het kereltje zijn. Hoe draag je een cultuur over?
Dan de rechter foto, een Hollandse moeder heeft haar kind, half Afrikaans, half Hollands, in een draagzak op de rug. Worden de kinderen in Nederland niet hoofdzakelijk aan de voorkant van het lichaam gedragen? Het dragen van kind(jes) gebeurd al zolang de wereld oud is. In alle culturen worden kinderen gedragen. 
Wie kent niet die schattige foto's van Peruaanse vrouwen met een kindje achterop hun rug, of Afrikaanse vrouwen met een baby achterop. In deze culturen worden kinderen vaak gedragen omdat dat nu eenmaal normaal is! Er kan kindjes niets overkomen terwijl ze bij mama op de rug slapen of rondkijken en de moeder kan doorgaan met haar dagelijkse bezigheden. http://www.draagvrouwe.nl/dragen-van-je-kindje.html

Het feest duurde tot in de kleine uurtjes. En ondergetekende amuseerde zich prima tussen de Hollandse en Afrikaanse aanwezigen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Iedere tweede maandag van de maandag draagdoek spreekuur van 12.30 tot 14.00
met Wendy van www.ikdraag.nl
CJG Beijum