maandag 24 juni 2013

MAANDAGOCHTEND (163)

 Wat staat de wijk toch allemachtig prachtig in bloei, ik zou zo hele lofzangen kunnen houden over wat de natuur allemaal in Beijum aanricht. Wat een genot, om diepe eerbied voor Moeder Natuur van te krijgen. 'De mens' kan ook wat aanrichten, vaak in positief opzicht, maar wat kan het 'meest intelligente zoogdier op twee poten' er evenzo een potje van maken. Nee, niet alleen het geruzie in de Wibenaheerd, zie blogbericht van gisteravond, maar bekijk vooral ook de treurnis die op de foto's is te zien. Ze hebben een aardig centje gekost, de hekken langs de wijkring, bij o.a. de Isebrandts- Fossema-en Barmaheerd. Een jaar geleden werden ze geplaatst. Ze moesten de groenste wijk van de stad opfleuren en nog groener maken. Hoe bedenk je het, de meest groene wijk van de stad willen opfleuren met hekken waar groen tegen aan gepoot werd. Om simpel van te worden. Waar de hekken en het 'groen' van betaald werden? Uit de toen nog royale ruif van het NLA-geld dat voor Beijum werd besteed. Een jaar later mag geconcludeerd worden dat het er niet uit ziet. Meer hek dan groen. Wat een geldverspilling. Als ik goed geïnformeerd ben heten de planten hedera's, ook wel klimop genoemd. Op internet valt te lezen dat hedera's uitbundig kunnen groeien. Maar tot nu toe valt dit in Beijum toch wel erg tegen. Of zou het de bedoeling zijn dat ze pas in 2014 gaan tierelieren? Vast niet.

Conclusie, het bevoogdende 'goed doen voor de wijk' -zonder een mandaat van de Beijumer bevolking- is weer eens compleet z'n doel voorbij geschoten. Smaken en meningen mogen verschillen. Maar naar de stellige overtuiging van ondergetekende ziet Beijum er fraaier en aantrekkelijker uit zonder dan mét deze dure NLA-hekken. Wat een afgang om de groenste wijk van de stad Groningen met veel gemeenschapsgeld met afzichtelijke hekken en 'nepgroen' op te tuigen. Zoals gezegd, weggegooid geld. Wat hadden we voor het verspilde NLA-geld kunnen doen? Feestavondjes voor de ouderen van Beijum organiseren, dit met hoempapa-bandjes en al. Het geld over alle huishoudens in de wijk verdelen, lekker voor de economie. Een beweegtuin? Een schuifdak boven het geplaagde Plein Oost?

De vraag is hoe je meer mensen in Beijum kunt betrekken bij het plannen maken en uitgeven van duur gemeenschapsgeld. Oftewel, hoe krijg je middels een gezonde bewonersraad meer draagkracht voor projecten? Hoe mobiliseer je mensen buiten het ons-kent-ons-clubje? Zoals het nu gaat werkt het voor geen meter.

Wat weer een onderwerp op de vroege maandagochtend. Zijn er geen belangrijkere dingen in de wereld? Genoeg. De Turken en Brazilianen komen massaal in opstand tegen hun corrupte regeringen. En vlak bij huis ontpopt een directeur van een instelling (Werpro)die werklozen aan een baan moet helpen zich als a-sociale graaier.

De Preek van de Week? Ondergetekende moet niet zo zeuren. Gisteren nog schrijven dat 'geld moet rollen.' En nu dit weer. Het geld in Beijum rolt niet alleen, we kunnen het ook nog eens zeer goed over de balk smijten.
Een prettige week gewenst. En let een beetje op uw portemonnee.

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Ik citeer uit de Beijumkrant van februari 2013, pagina 13. Op de
"Samen Doen"-pagina. Betaald door het NLA-Beijum.

Citaat:

"Kosten Knelpuntenaanpak"

(...)

"* aanleg van hekken plus groenafscheidingen op 4 plekken langs de wijkring, ter hoogte van de Fossemaheerd, Isebrandtsheerd, Barmaheerd en Scheltemaheerd (€ 49.000,-);"

Er staat niets over het ontbreken van hekdeuren. Totaal verkokerde
informatie. Ons kent ons!

Totale geldverspilling. Wie heeft ooit beweerd dat er knelpunten waren aan deze straten? Ene JV van de BOB voor de camera van OOG TV!

Het vuilnisvatmodel in de bestuurskunde: een probleem bedenken bij een oplossing (of een zak met duiten). Dan krijg je onkruid en rotzooi!!!

Kees Huizenga zei

Zie voor verdere informatie:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2012/06/ijzeren-hekwerk-voor-schuttingen.html

http://beijumnieuws.blogspot.nl/search?q=NLA-hekken


JV voor de camera van OOG TV d.d. 24 februari 2011:

http://www.oogtv.nl/2011/02/opknapbeurt-voor-beijum/

Zie verder de 30 reacties bij OOG TV. De "geïnformeerde bewoner" is JV van de BOB. Lekker anoniem.


Ik merk op dat (1) de gemeente Groningen geen groenonderhoud pleegt aan de NLA-hekken en (2) dat veruit de meeste bewoners hun houten schuttingen laten staan.

Er bestaat helaas geen NLA-regelgeving. De vraag is of er wel een goede evaluatie is van de NLA-uitgaven. Mede in relatie met doeltreffendheid en noodzaak.