maandag 25 augustus 2014

DE NACHT VAN DE VLEERMUIS

(Ingezonden)

Nacht van de vleermuis in Groninger parken

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen vleermuisexcursies ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis. Op beide avonden kan men kiezen tussen een excursie in het Sterrebos of in park Groenestein. Tijdens de wandeling door het bos of het park komt u meer te weten over het leven van deze schemerdiertjes. Waar wonen ze? Waar leven ze van? En hoe kunt u ze helpen?

Overdag zie je ze niet, maar bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker en vliegen ze razendsnel rond op zoek naar insecten. Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. Het Sterrebos en park Groenestein behoren tot de meest vleermuisrijke groene gebieden in de stad, met tenminste vijf soorten vleermuizen, waaronder de Rosse Vleermuis. Die zijn er niet altijd allemaal, maar meestal is het toch wel mogelijk drie verschillende soorten vleermuizen te spotten.


Deelname aan de excursie kan uitsluitend na aanmelding vóór donderdagmiddag 28 augustus 16.00 uur via info@nmfgroningen.nl, met vermelding van de datum en de (eventuele) voorkeur voor een van de twee parken. Het aantal deelnemers is beperkt in verband met het aantal beschikbare begeleiders en detectoren. Kosten voor deelname: volwassenen € 2,50; kinderen € 1,- (ter plekke en graag gepast).

De excursies beginnen om 20.15 uur en duren tot ongeveer 22.30 uur. De excursie door het Sterrebos begint bij de entree van het park ter hoogte van Hereweg 96, Groningen; de excursie door park Groenestein begint bij de boerderij aan de oostzijde van het park, aan het eind van de Groenesteinlaan.


Zie verder www.nachtvandevleermuis.nl. Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd eventueel verplaatst naar de reservedatum: zondag 31 augustus.

Geen opmerkingen: