zondag 24 augustus 2014

EEN HEKSENKRING VAN PADDENSTOELEN (Froukemaheerd)

Is er hekserij gaande bij het elektriciteitshuisje in de Froukemaheerd? Zijn er bovennatuurlijke krachten werkzaam? Doet de natuur na een zeer natte periode wat hij doen moet? Of? Wat apart, paddenstoelen die in een kring met een doorsnee van ongeveer een meter staan opgesteld. Vriend Google, vertel, wat heeft dat te betekenen?
Wie wel eens buiten wandelt heeft vast wel eens een ring van paddenstoelen in gezien, de zogenoemde heksenkringen. In de Middeleeuwen bracht men dit verschijnsel in verband met het bovennatuurlijke en met hekserij. De verklaring is echter simpel.
Het ontstaan van een heksenkring
Paddestoelen zijn geen op zichzelf groeiende organismen, maar de vruchtlichamen van een onderaardse zwamvlok of mycelium, dat bestaat uit talloze fijne schimmeldraden. We kunnen de zwamvlok vergelijken met een appelboom, en de paddestoelen met de aan de buitenkant van de bladkroon rijpende appels. Een zwamvlok ontstaat na ontkieming van een spore en groeit in principe in alle richtingen even hard. Bij het ouder worden sterft het centrale gedeelte af. Omdat alleen het buitenste, resterende deel van de zwamvlok paddestoelen vormt, staan deze logischerwijs in een ring gerangschikt.
Natuurlijke barrières, sterfte van bepaalde delen van de zwamvlok, overdekking door vegetatie, en de vorming van weinig vruchtlichamen in 'slechte paddestoeljaren', kunnen het ringbeeld verstoren. Overigens zijn er ook veel paddestoelsoorten waarvan de zwamvlok zich anders ontwikkelt, en die we jaarlijks op dezelfde plaats kunnen terugvinden. Natuurinformatie.


Voordat in 1807 door Wollaston werd vastgesteld dat heksenkringen door schimmels worden veroorzaakt, waren er vele verschillende verklaringen in omloop. Ze zouden veroorzaakt worden door bovennatuurlijke wezens, heksenmollen, parende slakken of bliksem. De heksenkring heeft een geheimzinnig karakter door zijn ronde vorm en vaak plotseling (in één nacht) verschijnen.
De Nederlandse naam is afgeleid uit de gedachte dat heksen (soms vermomd als katten) op die plek gedanst zouden hebben.[1][2] Op de Munse hei onder Oss ligt zo'n heksenkring, hier wil alleen maarheksenkruid groeien.[3] Als men in een heksenkring stapte, kon men hier niet zelf meer uit weg komen. Vaak bleef men de hele nacht in de heksenkring of kwam zelfs nooit weer terug.

3 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Het zou ook ermee te maken kunnen hebben dat mensen spirituele ervaring zochten (zoeken?) via halliculogene middelen, zoals paddestoelen. Het eerste boek van Carlos Castaneda: "De lessen van Don Juan" geeft daar zeer beeldende verslagen van. Vandaar dat het in die tijd, de jaren '60, mateloos populair was.

Anoniem zei


kijk maar uit met het noemen van bovenstaande naam, Willem.
wat in de jaren '60 mateloos populair was, hoeft wat mij betreft geen trigger/link te zijn voor de jonge lezers hier.

Therèse

Willem Pauwelussen zei

Mee eens.
Zo was het ook niet bedoeld.
Ik denk dat wel bekend was wat voor halleluja-drugscenes er in die tijd waren. Grateful Dead heeft er diverse platen mee volgespeeld. Problemen met junkies en zo, die bestonden toen nog niet of nauwelijks, dacht ik.
Maar dat soort dingen moet in ieder geval zeker onder begeleiding van een spiritueel meester die weet wat hij/zij waarom doet.
En overigens heb ik de rest ook gelezen (meen ik), en het blijkt dat later dit soort ervaringen zonder middelen tot stand komen.
Timothy Leary, herinner je je die nog? Die hanteerde LSD-25 als middel om psychiatrische patiënten te helpen. En ik herinner me een verhaal dat de Beatles in India waren, en een of andere fakir of goeroe (dat is niet hetzelfde) een hap van die pillen nam en er niks anders van werd.
Tja, als je je on(der)bewuste geheel hebt geïntegreerd is er ook niks meer om van te schrikken, denk ik.