De vlindermuur ter hoogte van de Fultsemaheerd, geen publiekstrekker... |
Het 'opknappen', archieffoto |
Ecologisch gezien zijn het met name het Boterdiep, de Groene Long, de rand langs Kardinge, het groen langs de Ringweg, het Spakenpad en de Beijumer Zuidwending die waardevol zijn. Deze gebieden en verbindingszones zijn vastgesteld op de Stedelijke Ecologische Structuurkaart van 2008. Hier leven belangrijke (deel)populaties van onder andere verschillende en beschermde vleermuissoorten, marters, egels, muizen, planten, libellen, vlinders en veel vogelsoorten. Vooral de zone langs het Boterdiep kent hoge natuurwaarden met onder andere orchideeën, morgensterren, ratelaars, vlinders met onder andere het zeldzame groot dikkopje, libellen, vleermuizen, amfibieen, ijsvogels, grote bonte specht en dergelijke. In de Groene Long en langs de Beijumer Zuidwending komen kenmerkende bosvogels als grote bonte specht, vink en boomkruiper voor, vleermuizen, kleine kaardenbol, brede wespenorchissen, paarse morgensterren en verschillende stinzensoorten voor. Ook de kleinere groenstructuren die soms wat meer diffuus in de wijk liggen werken versterkend. Dit zijn ondersteunende groenaders die de wijk voor genoemde diergroepen ontsluiten en verbinden. Gemeente Groningen
Klinkt mooi en er spreekt hart voor de dieren uit. Is niet verkeerd. Maar hebben mensen, Beijumers, ook iets aan het 'opgeknapte' park?
De blogger fietste regelmatig op een vrije zondagmiddag door dé groenstrook van Beijum. Ge-wel-dig. Echt. Nee, niet zozeer om het park, maar om de ultieme rust. Je komt er praktisch niemand tegen. Wat ondergetekende betreft, houden zo. Maar toch dé kritische vraag, is het miljoen (euro) uitgegeven voor de dieren, of toch ook een beetje voor de mensen?
Afgelopen zondagmiddag fietste ondergetekende met draaiende camera vanaf de oostkant van het Groene Hart naar de westkant. Hij kwam niemand tegen, geen mens en geen dier. Op de terugweg ook niet. Zie video, de begeleidende muziek is van Charles Aznavour.
De enige mensen die op de video zijn te zien waren aan het voetballen. In de voetbalkooi langs de Bentismaheerd en op het voetbalveld langs de Jaltadaheerd. Dat werpt de vraag op of Buitenfitness wellicht meer levendigheid in het Groene Hart zou kunnen bewerkstelligen. Toch onvoorstelbaar dat hét natuurgebied van Beijum voor een miljoen wordt 'opgeknapt', en dat er amper een mens komt?
7 opmerkingen:
ik vind hetwel wat hebben, een miljoen voor maar één persoon haha
Voor mij is een ontspannende wandeling, zo rond het avonduur, samen met een rondje langs het Zadelpad. In de Brugborgwijk, waar ik tot eind vorig jaar nog woonde, heb je eigenlijk alleen het pad achter het trapveldje op de Leeuwenburgstraat, wat kortgeleden officieel 'opoe's diekje' is genoemd, en wat langs een voormalige afwateringssloot naar de Orchideestraat loopt.
Daar ben je dus snel uitgewandeld.
Al dat machtige groen in Beijum, dat je ook in de nazomer nog de levenskracht lijkt toe te schreeuwen, en bovendien mooi divers is aangelegd, ik ben er reuze blij mee.
Het is een mooi stukje stilte in een volle gezinswijk.
Ik kom er juist vaak mensen tegen, vooral mensen met honden, net als ik.
En omdat er hoofdzakelijk mensen met honden komen zullen ze mij er niet zien.
Wat is er tegen mensen met honden?
veel denk ik, als je bang bent voor honden...of mensen ;-)
Je zou misschien een soort diploma verplicht kunnen stellen. Daaruit zou moeten blijken dat het baasje de hond voldoende onder controle heeft om hem/haar bij andere mensen weg te houden. Zonder diploma mag je niet in het uitrengebied.
Vind ik aan de andere kant wel weer moeilijk want ze zitten al aan die dikke belasting vast en moeten ook nog achter het beest aan met puutje en schepje. En dat terwijl de paardenvijgen overal op straat liggen en de katten ongestraft in de tuin van de buren zitten te schijten.
Een reactie posten