woensdag 26 april 2017

BEIJUMBORG (65)


Even weg.....

De winter duurde me te lang, en in de week waarin Groningen in de kou, hagel en natte sneeuw zit, ben ik even een paar duizend kilometer zuidelijker gaan 'wonen'. Zoiets weet je niet als je een paar maanden daarvoor een vlucht naar Griekenland boekt, want voor hetzelfde geld was het nu ook in Nederland prachtig weer geweest. 

Vandaag reed ik in mijn huurautootje naar een piepkleine kerk, waar de feestdag van de heilige Markos werd gevierd. De moeder van mijn pensionhouder Michalis is heel erg religieus (net als haar zoon trouwens), en strooit voortdurend met de Griekse term voor 'prijs de Heer' ('doxa to Theo' - het is haast een soort van stopwoord geworden). Vandaag is voor haar het hoogtepunt van haar geloofsbeleving: de dag waarop men in de kapel waar haar familie voor zorgt (die van de heilige Markos dus) de feestdag van de heilige viert. 

Dat betekent: vroeg op, een dienst van ruim twee uur, ruim honderd mensen op straat (best gevaarlijk, want ze lopen allemaal op de enige 'boulevard' die dit eiland Tinos rijk is), en na afloop van die dienst in het slechts enkele vierkante meters grote kapelletje iedereen van eten en drinken voorzien. En zo sta ik dus om elf uur 's morgens met een glaasje raki (meer dan 35% alcohol) en een plastic bordje dat telkens weer volgeladen wordt tussen al deze gelovigen, die ondertussen vrolijk met elkaar kleppen en ook genieten van de voorjaarszon. 

Heel bijzonder allemaal, maar na drie kwartier heb ik het er wel gezien, en rijd verder (ik heb het bij één glaasje raki gehouden) naar het strandje, waar ik helemaal in mijn uppie en in de kleding die ik op mijn geboorte-uur aan had (niets dus) de huid nog wat verder kleur laat krijgen. De zee is nog koud (niet warmer dan 15, 16 graden), maar af en toe neem ik toch een heel kort badje, om af te koelen. 

Op en langs het pad naar het strandje staan werkelijk de mooiste bloemen in bloei. Als je hier in de zomer komt is alles al bruin verbrand, maar in dit jaargetijde kom je ogen tekort - ik heb totaal geen verstand van bloemen en planten, maar hier zou ik graag wat van in mijn eigen tuin hebben. Nu ja: gewoon van het moment genieten dus....

Volgende week ben ik weer gewoon in Beijum, hoor....en lijd ik met jullie allemaal mee, als het weer nog niet verbeterd is. 

Maar graag neem ik wat van die heerlijke Griekse zon voor jullie mee! 

Han Borg

1 opmerking:

RW zei

Heerlijk Han!