zondag 9 april 2017

IRRITANTE HEKJES OVER HET BOTERDIEP THV BEIJUM ZIJN WEG


Het irriteerde mateloos in Fietstad Groningen en Fietswijk Beijum en omgeving. Wat een ergerniswekkende klaphekjes op de fietsbruggetjes over het Boterdiep tussen Beijum en de Hornbach. Moest je eerst afstappen om zo'n dom hekje open te duwen. 

Het goede nieuws is: het leed is voorbij..

Bovenstaande afbeelding komt uit de vervlogen serie Beijumskap van Atsje Straatsma (deel2).

Natuurlijk is het klein leed. Maar toch. De blogger besteedde bijna drie jaar geleden al aandacht aan de stompzinnige hekjes. Zie nog eens dit bericht

Beijumer Jort Kruims slaakte gisteren via Twitter een zucht van verlichting. Zie beneden.

Wat is toch het nut van de klaphekjes geweest? En waarom moeten er nog steeds van die  onnodige drempels liggen? Moet dat soms de vaart uit de duizenden voorbijgangers die per dag de hekjes passeren afremmen? 
Wat zijn dat voor irritante 'rails' die daar liggen? Wat voor functie hebben die? Beijumnieuws@ziggo.nl

1 opmerking:

Chris zei

Er is werkelijk waar niets stompzinnigs aan, alles heeft een functie.

In de eerste plaats zijn deze sluisdeuren nooit bedoeld als fietsersbrug. Het is enkel een mogelijkheid voor voetgangers om naar de andere kant van de sluis te komen indien nodig. Bedenk ook dat de sluis is gebouwd voordat de Hornbach werd gebouwd.

Om te voorkomen dat iemand klakkeloos het water in kan lopen of fietsen bij een openstaande sluisdeur, waren de hekjes aangebracht.

Over de rails rijden de wielen van het loopdek bij het openen van de sluisdeur. De deur zelf verdwijnt in een nis in de sluiswand die zich bevindt onder de betonvloer waar de rails op liggen. Door deze constructie wordt bereikt dat er bij een gesloten sluisdeur niemand in de nis kan vallen waar de deur in wegschuift. De nis is immers afgedekt met een betonvloer.

De drempels zijn tenslotte oprijplaten die het noodzakelijke hoogteverschil tussen het loopdek van de sluisdeur en de om de sluis liggende betonvloer overbrugt, zodat er niemand struikelt.

Kortom dit is een goed doordacht ontwerp.