donderdag 27 april 2017

VRIJWILLIGERS ZIJN BOOS EN VERDRIETIG OM VERNIELINGEN PLUKBOS

Het plukbos gezien vanaf het Meedenpad
"Daar zijn weer drie fruitbomen kapotgebeten door honden. Ik weet niet welke eigenaars daar lol in hebben maar het maakt ons, vrijwilligers, die het plukbos zo goed mogelijk proberen te laten groeien en bloeien voor het algemeen nut, behoorlijk boos en verdrietig."

Beijumse Hens mailde gisteren bovenstaande zinnen. En ook boswachter Reiner Hartog meldde zich dezelfde dag met foto's en onderstaande tekst:

Het Kardinger plukbos, houd het leuk voor iedereen!
In 2010 (video) opende de toenmalige burgemeester Rehwinkel het eerste plukbos in de gemeente Groningen in Kardinge. Vrijwilligers uit de aangrenzende wijken gingen in de daaropvolgende herfst- en winterperiode op twee locaties in Kardinge aan de slag met het planten van tientallen fruit- bomen en struiken. Inmiddels zijn er al vele kilo’s bessen, bramen en pruimen geplukt. Helaas zijn er ook verschillende bomen gesneuveld door bijtgrage honden. De schade loopt inmiddels in de honderden euro’s. Deze week was het weer raak. Drie prachtige appelbomen zijn flink onder tanden genomen!
Honden
Mirjam van Dalen, coördinator van het plukbos: ‘we zijn hier als vrijwilligersgroep regelmatig aan de slag en komen bomen tegen waar aan de voet grote gaten zijn gegraven door honden. Wortels komen bloot te liggen waardoor bomen dood gaan. Soms zijn bomen aangevreten en is een deel van de bast er af. Dit verzwakt de boom behoorlijk. We plaatsen nu gaas om de stammen, maar dat ziet er natuurlijk minder mooi uit. We lopen nu regelmatig extra controlerondjes om het gaas eventueel weer losser te zetten’. En zo vervolgt Mirjam: ‘het is ook vervelend voor spelende kinderen als je ineens weer in de hondenpoep staat’.
Groene oase
Boswachter Reiner Hartog van Natuurmonumenten beaamt het verhaal van Mirjam. ‘Ja, echt zonde dat enkele honden de bomen in het plukbos beschadigen. Kardinge is van iedereen, ook van de hondenbezitters. Honden zijn gewoon toegestaan in het plukbos en dat willen we in principe ook zo houden. Echter als het niet lukt je hond onder appèl te houden, doe hem dan aan de lijn. Het is respectloos naar alle vrijwillige inzet. De vrijwilligers hebben het Plukbos uit laten groeien tot een groene oase waar iedereen even kan bijkomen en fruit kan plukken.
De hond de baas
Wil Driessen van de Vereniging Hondvriendelijk Groningen vindt het ook vervelend dat honden dingen in de natuur kapot maken. Natuurlijk is het aan de baas van de hond om op te letten.

Dat een hond bomen vernielt of kuilen graaft of dat er poep blijft liggen waar mensen er last van hebben, is natuurlijk uit den boze.

Bast van de bomen halen gebeurt vaak door maar 1 of 2 honden. Het kan zijn dat de baas zich er niet van bewust is dat het schadelijk is voor de bomen of dat de baas denkt: ‘ach laat maar even spelen’. Maar het kan natuurlijk niet.

Het zou wel jammer zijn als goedwillende mensen met een hond er ook op aangekeken worden. Misschien is het handig als men weet welke hond dit doet zodat de betreffende baas daar op aangesproken kan worden.

Help mee
Mochten mensen ideeën hebben hoe ze ons kunnen helpen om dit probleem te tackelen, aarzel dan niet en neem contact op met Natuurmonumenten (r.hartog@natuurmonumenten.nl).

JF, Plukbos Kardinge is onderdeel van de Eetbare Stad
Vrijwilligers in het plukbos.
Er zijn wel eens geruchten over handelaren die op strooptocht in het plukbos gaan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit moet gebeurd zijn met toestemming van de eigenaar van de hond, te erg voorwoorden vind ik en hij zet weer een hoop echte honden liefhebbers in een kwaad dag licht.