maandag 3 april 2017

MAANDAGOCHTEND (309)
Het afgelopen half uur hebben tientallen ouders hun kroost met de auto naar school gebracht. Het overgrote deel der kinderen gaat weliswaar met de fiets, eventueel bij vader of moeder achterop, maar de auto is niet meer uit onze hedendaagse maatschappij weg te denken. Zelfs de meeste verstokte natuurfreak weet dat een auto tegenwoordig nodig is.

Sinds de Beijumblogger via Autobedrijf Visser een Franse auto heeft aangeschaft beleeft hij een kortstondige fixatie op auto's. Vergelijk het met een verkering, met een verliefdheid of met een zojuist verbroken verkering, de eerste dagen, weken, zie je overal evenbeelden -zelfde jas, zelfde haar, etc, van de (weggelopen) lover rondlopen.

Eerst even, ondergetekende reed afgelopen zaterdag naar Amsterdam vice versa. Op gas. Nog geen twee tientjes retour, daar waar een benzineauto voor dezelfde afstand tegen de vijfenvijftig euro zou hebben aangetikt,

Dus de kruidenier in hem, die in iedereen zit, voelt zich spekkoper.
Gistermiddag fietste de blogger door de Jaltadaheerd. Daar zag hij opeens een auto aan het infuus, leek het wel.

Zie afbeelding boven. Even aanbellen. "Onze auto rijdt op elektriciteit, als ie opgeladen is kunnen we er weer veertig kilometer mee rijden, ideaal voor ritjes naar de stad."

Handig en schoon. Maar een auto op gas kan 400 kilometer rijden.

Het is leuk om te fietsen en te wandelen, maar een auto hebben is toch ook prachtig. Als de auto op is kun je onderdelen altijd nog voor wat anders gebruiken. Zie de beide afbeeldingen links. Een autoband als bloembak aan de buitenmuur. Of als klap-remmer  voor een wipwap voor het geval je naar beneden gaat. Terzijde, het Engelse woord voor wipwap mag er ook zijn: see-saw (zien/zag).


Foto rechtsboven, afgelopen weekend gemaakt, een automobilist zette een met driekwart gevulde hoeveelheid bier in zijn fles achter zijn voorband. Even boodschappen doen en daarna weer al rijdend verder zuipen.

Foto rechts beneden, sommige parkeerplekken op eigen terrein komen wel erg dicht bij de gewone straat. Holmsterheerd. Een passerende auto mag op twintig centimeter voorbij rijden. Zaak om even een paar dikke stenen neer te leggen en een rechtopstaande en van boven reflecterende waarschuwing/beschermingspaal.

De eerste week van april 2017 is begonnen. Aanstaande woensdagavond is er weer een avond in 't Trefpunt georganiseerd in het kader van Beijum 40 (volgend jaar).

In Groningen Fietsstad en Beijum Fietswijk domineren de tweewielers maar auto's zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken.
Een prettige week toegewenst. En rij verantwoord.

Geen opmerkingen: