maandag 10 april 2017

MAANDAGOCHTEND (310)Tijdens het afgelopen woensdagavond in 't Trefpunt gehouden informatie-avond over Beijum40 werd het plan geopperd om in de 'arena' in Recreatiepark Kardinge tijdens het de feestweek in 2018 een of meerdere voorstellingen te houden.

Gisteren tegen het middaguur fietste de blogger even die kant op. Op ongeveer 250 meter afstand van de Holmster-Menkemaheerd ligt de arena, of theater-ruimte, hoe je het maar noemen wil. Een grote ronde cirkel met een doorsnee van om en nabij de 75 meter met helemaal rond drie ringen met zitplaatsen.
Wat een onbenutte ruimte in feite, zie foto boven, de helft van de arena/theaterruimte. Stel je houdt er een voorstelling en het is volle bak, dan zou je zo, natte vingerwerk, een kleine duizend mensen kunnen herbergen. Misschien is de arena wel te groot voor een voorstelling voor alleen mensen uit Beijum.
En misschien is het wel helemaal niet geschikt als ruimte voor een of andere voorstelling. Zie afbeelding links, er loopt een fiets-wandelpad doorheen!

Maar er is nog iets wat heel bijzonder is. Het fietspad en de arena zijn geannexeerd door een bedrijf. Willem Pauwelussen verwonderde zich ruim drie jaar geleden al over het feit dat golfclub Pitch & Putt hier zomaar landjepik kon doen, lees zijn bericht nog eens. Volgens Pauwelussen zijn er gemetselde zitplaatsen, maar dat kan ondergetekende niet waarnemen: Er zit o.a. een mooie opgmetselde arena tussen, die dus nu alleen toegankelijk is voor golfspelende – en dus betalende – bezoekers. Lees het bericht.
Wonderlijk dat dit kan. Zomaar een stuk land inpikken en een fietspad in Kardinge met hekken afsluiten. Maar dat terzijde.

Na het in ogenschouw nemen van de arena en het maken van de foto's fietste de blogger de wijk weer in. Die arena moeten we gewoon niet doen in 2018, dacht hij, het ligt buiten de wijk, en dat fietspad er doorheen... Gewoon in Beijum zelf feest vieren en voorstellingen verzorgen. Is Beijum immers niet één doorlopende theatervoorstelling? 

Op weg naar de Boerderijum om foto's te maken van de open dag, zie bericht gisteren, zag ondergetekende een afgedankte groene tapijt langs het fietspad tussen de Grevinga- en Jaltadaheerd liggen.
Zie foto rechts. Hoe komt iemand erbij om een groen tapijt in het Groene Hart van de groenste wijk van Groningen te leggen? Had ie niet even over het fietspad uitgerold kunnen worden?

In het hoofd van de blogger vormde zich een theatervoorstelling over Diftar en zwerfvuil in Beijum. Dat past natuurlijk niet binnen Beijum40, dat moet een feel good-feestje worden met als rode draad: fijn dat we in Beijum wonen.
Maar toch. Na het maken van de foto's fietste de blogger even richting de huiskamer van Beijum. Plein Oost lag er zonovergoten bij.

Opeens, in een fits, zag ondergetekende een theater in Plein Oost. Zie foto beneden. Dit is toch dé plek in Beijum om een voorstelling te houden? Rondom het plein is een stenen verhoging waar mensen op kunnen zitten. En kijk die balustrades, die heb je aan drie kanten van het plein. Een bovenste ring en een benedenste ring. Toch net een schouwburg?

De week voor Pasen is begonnen. De grootste, groenste en eigenaardigste wijk van Groningen bestaat ongeveer 14000 dagen (40 x 365 = 14.600).
Volgend jaar een feestje. Meedoen? www.beijum40.nl

Een prettige week toegewenst. Als je goed kijkt en er oog voor hebt zie je dat het elke dag een beetje feest en theater is in Beijum.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Misschien kan in de werkplaats aan de Claremaheerd of binnen (of buiten) de Wiershoeck een houten tribune voor Plein Oost gemaakt worden. Voor een toneeluitvoering of een muziekuitvoering. Ik verwijs naar de tribune aan de Grote Markt, maar die is niet van hout.

Of: The Voice of Beijum in samenwerking met de dansgroep The Flames.

Plein Oost is hèt podium van Beijum. Ook voor jaarmarkten, de verkoop van oldtimers (auto's), oude fietsen, motoren en scootmobielen, een bloemenmarkt of bloemencorso, verkoop van CD's, oude grammofoonplaten, DVD's, boeken, prullaria en hebbedingetjes.

Denk ook marktgericht!

Denk tevens aan de deelname van de leerlingen van de scholen van het basisonderwijs in Beijum!

Denk tot slot multicultureel! Op Plein Oost kan een multicultureel kookfestival georganiseerd worden. Met bijpassende kleding en niet-westerse muziek.