maandag 3 april 2017

OOK DIERENVANDALISME IN BEIJUM"We hebben last van dierenvandalisme. Er zijn hier spechten die het houten schoolgebouw aanvallen en proberen te vernielen. Kijk maar naar de gaten die ze al hebben gemaakt."

Dierenvandalisme in Beijum. Het is weer eens iets nieuws.

NDE-er (Natuur en DuurzaamheidsEducatie) Ger van Dam relativeerde zijn vrijdagmiddag gemaakte opmerking direct: "Ik interpreteer het vandalisme, maar ik vermoed dat de spechten gaten in het gebouw maken om hun snavels te oefenen en te sterken."

Hij toonde afgelopen vrijdag een paar door de vogels gemaakte gaten in het schoolgebouw dat op het kindertuin-complex staat.

Zie o.a. foto boven, in de hoek boven op de verticale balk is een redelijk groot gat getikt.
Spechten. Deel van de natuur en dan het schoolgebouw van Natuur en DuurzaamheidEducatie mollen, het is weer eens wat anders.


Vlakbij het gebouw lagen medewerkster Lucy en een stagiaire op de knieën om de lavendelplanten te ontdoen van overbodige takjes en ander spul wat er niet thuishoort. Zie afbeelding linksboven.


Op de rechter afbeelding zien we Ger van Dam weer, hij was met een kruiwagen in de weer.
Dat deed de man die we op de foto linksonder zien ook. Paden stabiel maken met wit zand, of tuintjes bijwerken zodat ze er goed bij komen te liggen.

Want, deze week gaat het echt los. Deze week is weliswaar reeds een schoolklas op bezoek geweest, maar vanaf maandag beginnen tientallen schoolkinderen weer aan hun tuintje te erken. Zaaien, onderhouden en uiteindelijk, maar dat duurt gelukkig nog even, om te oogsten.

Tot nu toe konden de NDE-ers al werkende nog een eigen dagindeling maken. Wat wanneer doen? En op welke dag?


Maar dat is eerst weer voorbij, de voorbereidingen zijn afgerond. De Schooltuin van Beijum staat weer aan de vooravond van een nieuw seizoen en de NDE-ers komen met de komst van de schoolkinderen weer in een strakkere structuur en dagindeling terecht.

De Beijumblogger wilde zijn weg weer vervolgen maar werd eerst nog even meegenomen naar een plekje op het terrein. Voorzichtig werden bladeren aan de kant geduwd. "Kijk daar ligt een egel die nog met zijn winterslaap bezig is. Hij ligt er al vanaf september te teren op reservevoedsel in zijn buik en heel langzaam ademend. De verwachting is dat de egel binnenkort uit zijn winterslaap komt."

Zie foto beneden.

Het schooltuincomplex midden in het Groene Hart van Beijum zit vol mooie geheimen. Spechten die het houten schoolgebouwtje aanvallen, egels onder de grond.

Slierten schoolkinderen zullen de komende weken eer over de Beijumerweg richting hun tuintje gaan lopen of fietsen. Beijum is meer dorp dan stad, dat blijkt maar weer.

Geen opmerkingen: