zondag 2 april 2017

STEEDS MEER GRONINGER VLAGGEN IN EN OM BEIJUM (Kees Haring!)"Ik ben ain trotse Grunninger miejong."

Heeft het met de aardbevingsproblematiek door gaswinning van de NAM te maken? Of gewoon een oplevend Groningse 'nationalisme?' En Provincie Eerst? Of gewoon trots?

De Beijumblogger ziet steeds meer Groningse vlaggen in en om zijn woonwijk, en ook in de provincie, verschijnen.

Maar eerst even aandacht voor de persoon die we boven in beeld zien, vanmiddag gespot in Winkelcentrum Beijum. Mét Grunninger vlag achterop z'n scootmobiel. "Ik bin den wel import mor ik woon oal dattig joar in Grunn, ik bin met recht ain trotse Grunninger."

Kees Haring is zijn naam. Woonachtig in Beijum? Gaan er al belletjes rinkelen? Kees was acht jaar geleden even wereldberoemd in Nederland, zelfs het Hart van Nederland besteedde aandacht aan zijn persoontje. 

Markante Kees liep in 2009 zijn laatste rondje als postbode. Hij bezorgde verkleed als kerstman of Zwarte Piet post, en dat bleef niet onopgemerkt.

Terug naar de vlaggen, op de Calvijnschool, tegenwoordig Palet geheten, wappert tijdens lesdagen de Groninger vlag. Op de rechter foto zien we dat een raam vol met vlaggen is geplakt.

Linksonder, niet goed te zien, maar voor dit huis in Noorddijk wapperen ook de Groninger kleuren.

Zo ook voor het huis dat we beneden zien. Zuidwolde.

In januari maakte de Beijumblogger een video in de Oosterpoort, alwaar Freek de Jonge een aardbevings-avond verzorgde. met twee oer Groninger liederen erop. Massaal meegezongen door de zaal, het Grunnings Laid en 'Nog nooit zo donker west' van Ede Staal. Al ruim 2000 keer bekeken en beluisterd..., als gevolg van het opkomende Groninger bewustzijn? https://www.youtube.com/watch?v=XK3rRnBRioc

De vlag van Groningen werd op 17 februari 1950 vastgesteld door Gedeputeerde Staten van de provincie. Ze toont een groen kruis op een wit kruis, met twee rode en twee blauwe hoeken.
De vlag is gebaseerd op het wapen van de Ommelanden en de vlag van de stad Groningen. De kleuren van de stad zijn wit en groen; die van de Ommelanden rood, wit en blauw. De drie blauwe banen in de vlag van de Ommelanden verwijzen naar de historische drie Ommelanden: HunsingoFivelingo en het Westerkwartierhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Groningen_(provincie)

2 opmerkingen:

familie de jonge zei

Heet Palet heeft net twee week Groninger cultuur/taal project achter de rug!
Op het raam met de Groningse Vlaggen staat ook een tekst: Nait soezen moar doorbroezen! (Groep 5)

Don Luigi zei

Toen ik uit Bij Bosshardt van het Leger Des Heils vandaan kwam, trof ik Kees Haring gistermiddag bij de ALDI waar hij even stilstond met zijn scootmobiel "mit 'n dikke vlag van Staad en Ommelaand" en vroeg ik hem of ik even aan moest duwen.
"Nee jong, hij dut 't wel. Jij zit in ieder geval bij het goede leger". Hij was alleen bezig om zijn boodschappen goed vast te zetten.
Die gulle lach, rode bolle wangetjes en blije gezicht toont volgens mij zijn ware blije aard als de zon schijnt.