maandag 14 mei 2018

OP ZOEK NAAR DE IDENTITEIT VAN BEIJUM


Afgelopen vrijdagmiddag fietste filosoof en 'ontdekkingsreiziger van het gewone, Bram Esser, met twee studenten van kunstacademie Minerva naar Beijum.

De Beijumblogger zag ze staan op dezelfde plek als waar bijna twee jaar geleden Urban Tours vanuit Noorderzon Beijum binnenkwam. Zie nog eens dit bericht

Ze stonden er in kleinere getale dan twee jaar geleden, maar wat niet is kan zeker nog komen.

Zie foto's links en rechts en helemaal beneden.

Is Beijum hot? Afgelopen donderdag trok een stoet vluchtelingen naar Beijum om de wijk te verkennen, zie nog eens dit bericht
Drie weken geleden openbaarden studenten van de RUG na een onderzoek hun bevindingen over Beijum in 't Trefpunt, zie nog eens hier

Bram Esser, vertel, wat kwamen en komen jullie doen?

'Leren van een Bloemkoolwijk 

Ik ben ontdekkingsreiziger van het alledaagse en ik neem studenten mee naar de randen van de stad. We gaan onderzoek doen in de buitenwijk Beijum, een typische jaren zeventig wijk die we kunnen zien als een reactie op het modernisme van de voorafgaande jaren. 

Na de tweede Wereldoorlog werd de stad als een woonmachine opgevat. Het was een hele conceptuele top down benadering waarbij alle functies van wonen, recreƫren en werken uit elkaar werden getrokken. Maar de stad is geen machine, er wonen mensen in en je zou ook voor mensen moeten ontwerpen en het liefst ook met die mensen. In de jaren zeventig hoorde je de roep om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen, maar ook kunst en de architectuur moest dichter bij het volk worden gebracht.

Top down ontwerpen was uit en voor het eerst zien we in de jaren zeventig overal Bottom up initiatieven ontstaan. Beijum is een wijk met veel groen en huizen met grote tuinen. Dit is zoals veel gezinnen willen leven. We ontmoeten sleutelende Antillianen, een man die samenleeft met een leguaan, een vrouw die handenleest, een magnetiseur van mensen en huisdieren, een man die er een vreemde religie op na houdt.

Wij duiken ook in de geschiedenis van Beijum. Wat te denken van de eerste Ouderenboerderij van Nederland. Wat is daarmee gebeurd? Het resultaat van dit onderzoek is een audiovisuele interpretatie van de wijk, of een installatie waarin verhalen van bewoners centraal staan.

Jullie werk zal, in overleg, worden getoond tijdens een voorstelling op het Noorderzonfestival van aankomende zomer.'

Zie video beneden.
Manifest voor de jaren zeventig: https://www.josvdlans.nl/jaren70/index.html
Op bezoek bij kruidenvrouw Saskia Nieboer, links een Iraanse studente, naast haar een Griekse studente...

Geen opmerkingen: