woensdag 23 mei 2018

BEIJUMBORG (115)


Loppersum

Tochtje (2 en slot)

In de vorige column heb ik jullie verteld over het eerste deel van mijn tochtje met twee gasten uit Riga naar noordoost-Groningen. Na een bezoekje aan Appingedam (altijd weer mooi om die hangende keukens te zien, en ook de grote Nicolaïkerk was open, zodat we daar even de sfeer konden proeven) ging het eerst naar Ekenstein, voor een glaasje op het terras achter de borg. 

Krassende kraaien in de bomen doen je vrezen dat die ook wel eens wat laten neerdalen op de gasten, maar gelukkig bleek dat mee te vallen. 

Zeerijp
Het bleek ook nog eens nationaal molenweekend te zijn, dus gingen we op zoek naar de molen van Garrelsweer. De zoektocht werd beloond, want ten oosten van Garrelsweer staat de Kloostermolen, die de polder daarachter droog moet malen. Helaas was nou juist deze molen niet werkend te zien, omdat….er zich een torenvalk genesteld had in de kop van de molen, en molenaar Jaap –die verder zeer enthousiast uitleg gaf in een combinatie van Nederlands, Gronings en Engels- het wel uit zijn hoofd liet om deze mooie vogel te storen in het broedproces. 

Garrelsweer
We staken de hoofdweg naar Delfzijl over, en belandden in Loppersum. Daar draaide de molen er wél lustig op los, zodat mijn Letse gasten echt even de kans kregen om Hollands Glorie van nabij te bekijken. En daarna doken we de prachtige kerk van Loppersum in, die met die stoere, door Rooie Rinus en Pé Daalemmer zo mooi bezongen Lopstertoren. De kerk in Loppersum maakt indruk vanwege de enorme ramen, en het licht wat die ramen doorlaten in het – naar mijn gevoel – altijd nog te lage interieur. 

Om de gasten ook nog een indruk te geven van een kerk waarvan de verhoudingen wél goed zijn sloten we dit tochtje af met een korte visite aan de Jacobuskerk van Zeerijp. Ach, wat is dit toch een juweel in het verder al zo met mooie oude kerken besprenkelde Groninger land! Het rode interieur (alle wanden zijn er in een baksteenpatroon geschilderd) staat in enorm contrast tot het orgel, waarvan de deuren zo helderblauw geschilderd zijn. 

Mijn gasten waren diep onder de indruk, ook al is Riga zelf ook een mooie stad. Maar de wijdsheid en de grootsheid van het Groninger landschap gooien hoge ogen, waar het gaat om een cultuurlandschap van Europese allure….

Han Borg

Geen opmerkingen: