donderdag 25 februari 2021

WEINIG ENTHOUSIASME IN BEIJUM OM VAN GAS AF TE GAAN

 (Afbeelding via Trouw.nl)

Het overgrote gedeelte van Beijum lijkt niet warmte lopen om van het gas af te gaan (moeten?). 
"Een sneu initiatief.' 'Twee handen op een buik tussen de gemeente Groningen en Grunneger Power.' Aldus een ander. 'Dit hebben we te danken aan een oppermachtige GroenLinks in de gemeenteraad.' Aldus lezer Henk Kamminga.......allemaal reacties op dit afgelopen zondag gepubliceerde bericht. Gisteravond werd een zoom-meeting georganiseerd. Een verbolgen deelnemer:

Vanavond, 24-02, met 185 bewoners on-line gezoomd over energie in Beijum. O.a. werd duidelijk dat de helft van de Beijumers niet mee mag doen, buitenspel wordt gehouden om mee te beslissen over hoe wij in de toekomst er (meer of minder) warmpjes bij zullen zitten. 

Gemeente gaat samen met woningeigenaren -dat zijn eigenaar-bewoners van koophuizen- en woningcorporaties -dat zijn eigenaren en verhuurders- aan de slag. Hurende bewoners staan buitenspel; betaalbaarheid wordt ten onrechte verondersteld bij corporaties en gemeente in juiste handen te zijn. Niets is minder waar; kijk naar de jaarlijkse huurstijgingen boven inflatie. 

Het was de Rijksoverheid die moest ingrijpen om de huren dit jaar te bevriezen, het kwam niet van verhuurders en gemeente met prestatieafspraken. Wat een gotspe om buitenspel gezet te worden nu we van het gas af moeten.
Jf, vanzelfsprekend zijn andere opinies/ervaringen welkom. Zowel van Beijumers, als wel ook van Grunneger Power of de gemeente Groningen.
Reacties zullen ongefilterd worden gepubliceerd, svp niet te lang.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Onzin, iedereen die hart heeft voor het milieu wil graag van het gas af.

Anoniem zei

Huurders kunnen dit niet individueel regelen, dat gaan de woningcorporaties doen.

Joost zei

Ik wil ook van gas af maar hoe ga ik dat betalen?

Kees Huizenga zei

Aan de Isebrandtsheerd komt op termijn een complex van ouderenwoningen. Op de Doefmat-/Heerdenhoeslocatie.

Deze woningen zijn eveneens "van het gas af". Dit is hovaardig besloten door Patrimonium en de gemeente Groningen.

Oudere personen hebben in de loop van hun leven veel pannen in huis. Al die pannen zijn niets waard als moet worden gewerkt met pannen op elektrische fornuizen.

Het lijkt me verstandig toe om niet te werken met een politiek van voldongen feiten. Overleg en samenwerking is mijn devies. Neem de bewoners serieus! Geen Hochheitsverwaltung a.u.b.!

Anoniem zei

Ik ga echt mijn huis niet verwarmen door elektriciteit te gebruiken voor een warmtepomp. IN Nederland wordt 75% van de elektriciteit opgewekt door verbranding van gas en kolen in krachtcentrales met een rendement van ongeveer 50%. Mijn ketel zet bijna alle energie die in gas zit om in warmte, Bijna 100%. Waarom eerst al bijna de helft weggooien???? om vervolgens zogenaamd goed bezig te zijn. Om nog maar te zwijgen over het energieoverschot dat 's nachts bestaat en verdampt.

Anoniem zei

Geachte heer Huizinga,
Dat er niet meer met gas gebouwd wordt, heeft te maken met de afspraken tussen de regering en de netbeheerders. Nieuwe aanvragen na een datum krijgen geen gas meer. Oudere. Die van het gas af moeten vind ik zelf wel een veilig idee. Maar dat in mijn persoonlijke mening uiteraard.
Ik ben het uiteraard wel met u eens dat het belangrijk is dat er met de bewoners mee wordt gedacht.
Ik ben helemaal voor gas vrije woningen, mits er wel een duidelijke goede vervanging komt. Dus geen idiote hoge stroomrekeningen.
Patrimonium zou ten eerste moeten beginnen met het goed isoleren van de woningen. Dat scheelt al heel wat energie verbruik.

Anoniem zei

Van het gas af? Laat de overheid dit maar voor alle Groningers betalen, miljarden aan gasopbrengsten uit onze mooie provincie gehaald.

Kees Huizenga zei

Ja, ik weet het. Patrimonium en de gemeente volgen de rijksoverheid. Heel belangrijk zijn dan goede overheidscommunicatie en goede bedrijfscommunicatie.

U kunt zelfs een subsidie krijgen voor een pelletkachel of een biomassaketel. Met alle gevaren van dien! Koolmonoxidevergiftiging.

Zie: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide


Zie verder:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde

ISDE = Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/vraag-en-antwoord/hoe-lang-kan-ik-nog-koken-op-gas#:~:text=De%20Rijksoverheid%20wil%20de%20CO,alleen%20nog%20met%20duurzame%20installaties.


Citaat:

"Subsidie voor woningeigenaren

Bent u woningeigenaar? Dan moet u zelf investeren in een duurzame installatie. U kunt subsidie krijgen voor de aankoop van duurzame installaties waarmee u kookt en warmte opwekt. Dat kan een warmtepomp of zonneboiler zijn, maar ook een pelletkachel of biomassaketel.


Geen gasfornuis en cv-ketel in nieuwe woningen

Gaat u in een nieuwbouwwoning wonen? Dan heeft u geen gasaansluiting of gasgestookte cv-ketel meer. In plaats daarvan is het huis voorzien van duurzame installaties om te koken en te stoken. Zoals zonnepanelen, aardwarmte of warmtepompen. Dat vermindert de CO2-uitstoot.


Aanpassingen in bestaande huurwoningen

Woont u in een (sociale) huurwoning? Dan krijgt uw woning een aanpassing waardoor koken en stoken op gas niet langer mogelijk is. Dit gebeurt klein, met 200 tot 400 woningen per keer. Gemeenten, woningcorporaties en energieproducenten zijn hiervoor verantwoordelijk."

Einde citaat.