maandag 22 februari 2021

VERHALEN VAN SASSEFRAS (25)

 Vandaag was ik weer eens bezig met genealogie (stamboomkunde), en dan dwalen mijn hersenen als vanzelfsprekend af naar de geschiedenis.

Ooit heb ik als verjaardagscadeau een print gekregen van de krant die uitgegeven werd op de dag na mijn geboorte. Ik ben geboren in Zuid-Holland, en dus is het een print van de Haagse Courant. Nu ben ik geboren uit Groningse ouders, dus werd ik opeens nieuwsgierig naar de Groninger courant van de dag na mijn geboorte.

Dus heb ik net gebladerd door de Groninger courant van de dag na mijn geboorte. Zo leuk om te doen, kijkend naar een ander tijdsbeeld.

Ik las hoe Bach en Beethoven Bah zijn, en de Beatles YEAH. Ik vraag me na het doorbladeren van de courant af of er echte typistes zijn en of er misschien ook onechte typistes waren. 

Ik verbaasde me over de prijzen van destijds, en lees dat er mensen werden gevraagd voor het Nieuwe Diakonessen huis. Als je ooit nieuwsgierig bent naar hoe dingen waren in een bepaalde tijd, is het een aanrader.

 Lees eens een krant van toen. 


In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. 

De teksten komen uit de collecties van diversewetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen

Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.
Het maakt niet uit wat voor onderzoek u doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,8 miljoen kranten, 11 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 900.000 boeken van de 15de tot de 21ste eeuw. In het totaal vindt u in Delpher meer dan 120 miljoen pagina’s en dit aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien.

Saskia Smid

(JF, klik de afbeelding groter om ze beter te kunnen zien)

Geen opmerkingen: