dinsdag 16 februari 2021

SCHAATSBLESSURE? MEA FYSIO WILKEMAHEERD!

 Pols gebroken of schouder uit de kom?

In het prachtige schaatsweekend hebben veel mensen een kunstje op het ijs gewaagd. Dit gaat helaas niet altijd zonder val of stoot. In het nieuws hoorden wij berichten dat er twee keer zoveel mensen bij de spoedpoli zijn gemeld in verband met blessures na een val op het ijs of door de ijzel. Het gaat dan vaak om polsbreuken of een schouder uit de kom. Een botbreuk wordt meestal gezet en gegipst. Alleen als de breuken niet meer goed op elkaar passen, wordt dit geopereerd. Bij een schouder uit de kom, krijgt u meestal een sling en wordt rust voorgeschreven.

Vanuit Mea Fysio hebben wij ook een paar tips voor u.

Heeft u een arm in het gips en de arm in een sling?

Beweeg in ieder geval uw vingers regelmatig. Probeer na paar dagen uw arm uit de sling te halen en even de elleboog te strekken, tenzij die natuurlijk ook in gips zit.

Als het lukt kunt u proberen uw schouder ook wat te bewegen door deze met uw andere arm te ondersteunen. Probeer hem omhoog en opzij te tillen zo ver het lukt met de andere arm, of kleine rondjes te draaien. Als uw breuk geheeld is en u weer mag gaan bewegen, dit is meestal na een week of 4 tot 6. Dan mag het gips eraf en kunt u altijd onze hulp inroepen, mocht u twijfels hebben over wat u wel en niet kunt doen.

Heeft u uw arm in de sling na val op een schouder?

Probeer dan toch zo veel mogelijk de pols, vingers en elleboog te bewegen. Houd daarnaast veel rust. Los bewegen van pols en hand is niet de afwas doen! :)

Als u na een paar dagen de sling af en toe eens af doet, probeer uw elleboog te buigen en strekken en de schouder wat te laten hangen.

Als uw schouder uit de kom is geweest, moet u eerst uw beweeglijkheid in de schouder weer terug krijgen. Daarna is het ook heel belangrijk dat u uw spierkracht van de schouderspieren weer op traint. Door de val is het schoudergewricht vaak naderhand instabiel, de banden hebben een flinke klap gehad, en uw schouder heeft dan meer bescherming nodig van sterke spieren.

Met deze bewegingen bevordert u uw herstel, de doorbloeding wordt gestimuleerd en u zorgt dat er niet van alles vast gaat zitten.

Bewegingen die u wél kunt maken moet u ook vooral regelmatig even doen, pijn is daarbij uw leidraad!

Wij hopen dat u wat heeft aan deze tips, heeft u nog vragen, dan kunt u ons altijd bellen,

Team Mea Fysio ( Iemeke, Anouk en Robert)

https://meafysiowilkemaheerdbeijum.nl/

Geen opmerkingen: