maandag 15 februari 2021

VERHALEN VAN SASSEFRAS (24)

 Lupercalia

Ik hoor jullie denken: Luper wat?
Dit is de voorloper van het feest dat gisteren gevierd werd, namelijk de voorloper van Valentijnsdag. Een feest dat volgens de geschriften al voor onze jaartelling plaatsvond.

Een van de gewoontes van dit feest was een soort van loting waarbij vrijgezellen mannen en vrouwen aan elkaar gekoppeld werden. Zo ontstonden paren tijdens het feest, en ja sommigen paren bleven dan aan elkaar hangen.

Een oud feest dus. Zoals zo vele oudere feesten zijn ze samen gegaan met christelijke feesten. Zo komen we bij paus Gelasius I  (Afrikaan, 1 maart 492 - 21 november 496 (als heilige vereerd)). Deze paus was aanhanger van de tweezwaardenleer, dit is de gedachte dat de wereld bestaat uit geestelijke en wereldlijke energie, en dat beiden een leider nodig hebben.

Om eenheid te brengen in deze tweedeling, werden een aantal oorspronkelijke niet christelijke feesten gekoppeld aan christelijke feesten en heiligen. Denk ook maar eens aan Kerstmis, wat oorspronkelijk het midwinterfeest was en aan de geboorte van Jezus werd gekoppeld. Het was genoemde paus die Valentijn heilig verklaarde en deze dag koppelde aan Lupercalia.

Maar dan blijft de vraag wie was dan deze Sint Valentijn? Daar is de geschiedenis niet helemaal duidelijk over. Een van de verhalen zou gaan over een Romeinse priester die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus (268-270). De priester zou geweigerd hebben zijn geloof op te geven.  Deze Valentijn stierf uiteindelijk als martelaar. Kort voor zijn executie zou hij nog wel een wonder hebben verricht door de blinde dochter van zijn cipier te helen. Wie weet is dit de ware Valentijn, of misschien ook niet, het is en blijft in elk geval een mooi verhaal.

Maar goed, in elk geval hoop ik dat jullie gisteren een mooie Lupercalia hebben gehad.

Saskia Smid
 

Geen opmerkingen: