maandag 1 februari 2021

VERHALEN VAN SASSEFRAS (22)

 Normen en waarden.

Als alles goed gaat gaan over een week de scholen weer open, en ik vraag me af of het niet weer eens tijd wordt voor een nieuw vak: normen en waarden.

Ik krijg de indruk dat er te zien aan de afgelopen rellen daar een tekort aan is. Het moedwillig kapot maken van andermans eigendom is wat mij betreft een no go area.

Tegelijkertijd constateer ik ook dat veel huidige maatregelen, frustraties en andere emoties, een rol gaan spelen. Een onderdeel van het voorgestelde lesprogramma zou dan ook moeten bestaan over: hoe uit ik mijn emoties op een andere manier en, hoe maak ik van vernietigend gedrag opbouwend gedrag?

 Ook zijn er naar mijn mening de afgelopen jaren door opvoeders en handhavers nog andere dingen ingeslopen. Het is al weer wat jaartjes terug dat het carbidschieten in woonwijken verboden werd. Een jongen werd onlangs aangesproken door een agent, en hij kreeg een waarschuwing. Ik vroeg desbetreffende agent; wat maakt nou dat je hem er niet op wijst dat hij carbid schiet vanuit een winkelwagentje, en daar mee het eigendom van een ander vernielt?

 Ik kreeg daarop niet echt een antwoord. We vinden heel veel dingen normaal, bijvoorbeeld, pennen en papier meenemen van je baas, want dan is het gratis. 

Nee lieve mensen dat is het niet, iemand anders betaald. Als tegenargument wordt vaak aangevoerdt: ja maar hij heeft genoeg. Dat weet je niet, je ziet wellicht dat er in jouw ogen veel binnen komt, maar je ziet niet wat eruit gaat om er voor te zorgen wat er binnen moet komen. We lachen om filmpjes waarin mensen zichzelf of anderen pijn doen, ik zie de humor niet. We gieren om Geer en Goor die elkaar afbekken. We bekken elkaar af, en dat vinden wij ondertussen humoristich en normaal. 

Wellicht is het ook voor ons volwassenen weer eens een moment om ons af te vragen: wat leren wij onze kinderen eigenlijk. En welke normen en waarden hebben we zelf?

Normen en waarden, het blijft een lastig ding.

1 opmerking:

Wilma zei

Beste Beijumers en omwonenden,

Rond dwalend op het internet ben ik verzeild geraakt in blog van Beijum nieuws.
Ik woon zelf buiten de stad, maar dit even ter zijde.
Intresante blog met uiteenlopende berichtgevingen en column's. Met dit laatste kom ik uit bij de colum van Sassefras.

En eindelijk iemand die het hart op de tong heeft, en over normen en waarden durft te spreken in samenhang met de corona perikelen en onze jong opgroeiende generatie.
Normen en waarden zou de basis van ons bestaan moeten zijn, maar als we dit niet meer doorgeven aan onze kinderen en het gaat een keer goed mis, dan komen er van uit overheidheid de "regels van wetten en plichten" en dat gaat ten koste van onze verworven vrijheid. Dus laat we bij het begin beginnen, het is aan ons.

Maar een ieder mag de tekst interpreteren zoals die wil.

Dankjewel Saskia en succes met je column.

Met vriendelijke groet,
Wilma