woensdag 3 februari 2021

BEIJUMBORG (183)

 Vanuit de hoogte

Zo: de meeste schilderijen en foto’s hangen nu wel aan de muur, de dozen zijn zo’n beetje
uitgepakt…het begint steeds leefbaarder te worden in mijn nieuwe appartement. Als op dagen zoals j.l. weekend de zon volop schijnt wordt het hier heerlijk warm, en het ontbreken van een CV-ketel voelt nog steeds niet als een echt gemis. Er is een warmte terugwin installatie, en verder doet de zon gewoon geweldig zijn best om het hier aangenaam te maken en te houden.


Wat heerlijk is het dan om op sommige dagen helemaal geen afspraken te hebben, zoals zondag. Een beetje uitslapen, wat uitgebreider ontbijten met de krant erbij, hier en daar nog een klein klusje, op de fiets naar AH in Vinkhuizen (heerlijk ruime winkel met een uitstekend assortiment), en dan langs het een beetje bevroren Reitdiep peddelen…pure ontspanning. 

 

Op een paar honderd meter van mijn flat is afgelopen week begonnen met een nieuw gebouw, dat op het terrein van de voormalige kunstmestfabriek op de kop van de Friesestraatweg wordt neergezet. De plannen laten wat laagbouw maar ook weer een behoorlijk hoog flatgebouw zien. Het zal een klein deel van mijn uitzicht wegnemen, maar er blijft nog meer dan genoeg over. Als je - zoals ik – in ‘Manhattan aan het Reitdiep’ woont, dan is er altijd kans op nog meer hoogbouw in de omgeving. Voor sommigen is dat minder leuk (de mensen die nu in het zgn. Woldringgebouw wonen gaan een fors deel van hun uitzicht op de binnenstad kwijtraken), voor anderen is het gewoon onderdeel van de levende stad, waarin gelukkig weer gebouwd wordt. 

 

Zo naar buiten kijkend vanaf mijn eettafel zie ik van links naar rechts de Martinitoren en het Forum, de toren van de Sint Jozefkerk, de toren van het Academiegebouw, in de verte de Stoker en de Brander (en het stadion van onze FC), de toren van de Der Aa-kerk (mijn favoriet…), de Duo-gebouwen, de Zwarte Doos en ook de watertoren bij de Colleniusbrug. En dan hebben we nog maar de helft van het uitzicht benoemd…dat loopt namelijk door tot en met de suikerfabriek in Hoogkerk. 

 

Hoog wonen: het heeft iets, zeker op heldere dagen! Eergisteren waren zelfs de windmolens in de Eemshaven ‘in beeld’. Toch gauw hemelsbreed zo’n 32 kilometer hier vandaan…


Han Borg

Geen opmerkingen: