dinsdag 9 februari 2021

IJSKOUD WINTERZWEMMEN IN DE KARDINGERPLAS


"We zitten met ongeveer veertig mensen in een koudwatertraining-appgroepje. Als iemand zin heeft om op een bepaald tijdstip de Kardingerplas in te gaan dan geeft die dat aan, zodat er meer mensen mee kunnen gaan zwemmen. Het is beter om dit niet alleen te doen maar om mensen bij je te hebben. Weet je dat het heel gezond is om te doen?"

Beijumse Marieke stuurde de twee foto's die we zien. Ze heeft iets met de Kardingerplas, ook wel Zilvermeer genoemd. Twee jaar geleden startte ze de petitie tegen blauwalg in genoemde zwemwater.

En sinds kort is ze met een stel mensen actief om de plas ook voor mensen in een scootmobiel of met een rollator toegangelijk te maken, zie dit bericht van afgelopen vrijdag
 Maar hoe moet dat nou Marieke als de Kardingerplas de komende dagen helemaal dicht gaat vriezen? 
"We maken een wak bij de pier ter hoogte van de Klimtoren zodat we toch nog het water in kunnen."

Foto's zijn zogezegd opgestuurd van een eerdere zwempartij in ijskoud water, maar deze blogger is vast van plan de mensen die geen koudwatervrees hebben op foto en film vast te leggen als ze weer het water ingaan. Marieke: "Er gaan zeker honderd mensen per week in de Kardingerplas zwemmen."

De meeste lezers moeten er waarschijnlijk niet aan denken, maar het schijnt erg gezond te zijn om koud te gaan badderen of te zwemmen. 
Marieke: "Ik ga ook wel eens een kwartiertje in de sneeuw van mijn tuin liggen, en vanmiddag ga ik in een kort rokje buiten rondlopen." 

Winterzwemmen schijnt je gezondheid een boost te geven
Er zitten ook risico's aan, vijf tips om verantwoord ijskoud water in te gaan,

Koudetraining is niet louter een Beijumse aangelegenheid, oud presentatrice Viola Holt vindt het fijn om de dag naakt in de sneeuw te beginnen

Geen opmerkingen: