dinsdag 2 februari 2021

CORONABEIJUM (33)


Het coronavirus en de heersende lockdown brengt veel nadelen met zich mee.

Natuurlijk niet het grootste ongemak, maar in 'normale' tijden konden mensen die geen krantenabonnement hebben gemakkelijk een los krantje bij de Primera kopen.

Niet alleen een krantje maar ook boeken

Deze blogger blijft trouw de coronamaatregelen van de regering en het OMT uitvoeren, maar hij blijft het niet snappen wat maakt dat een fles whiskey uit de lokale slijterij wel essentieel zou zijn, en waarom een boek of een krant niet.

 Dat valt niet uit te leggen.

Zie foto boven, voor een gedeelte worden zodoende de toch al noodlijdende krantenconcerns ook onnodig benadeeld.

En links, binnen in de Primera, lege schappen waar normaal gesproken tijdschriften en boeken liggen.

De kappers nog dicht, de speelgoedwinkel, de Zeeman, het CafĂ© Biljart, hoe lang kan de maatschappij al deze beperkingen nog aan? 

Hoe zit het met het draagvlak? Ethische vraagstukken te over, moeten mensen met overgewicht en veel onderliggende ziektes wel naar een ic-bed? En moet het hele land daardoor 'op slot?'

Deze blogger is blij dat hij dit soort mogelijke zware politieke afwegingen niet hoeft te bepalen.

Foto rechts, de entree van de Wegwijzer. Daarachter ligt de bieb. Ook dicht, je kunt er wel boeken heen bringen. Onze bieb wordt trouwens nieuw ingericht, daarover later een keer meer. Boeken moeten essentieel zijn, aldus deze leesgrage blogger.

Foto beneden, een huisregel voor het betreden van Winkelcentrum Beijum. Mondkapje verplicht, geen sjaals en geen spatmaskers. Rechts zien we de geopende slijterij, links de gesloten Primera (afgezien van postzaken).

De huisregels worden in grote lijnen gerespecteerd, al ziet deze blogger nog wel eens een triomfantelijk kijkende ('ikke bepaal zelf wel wat ikke wil, en ikke heb schijt aan andere mensen en huisregels') 'vrijheidstrijder' zonder bescherming door de promenade lopen.

Iedereen verlangt zo langzamerghand vurig naar het einde van deze pandemie. Terzijde, dit woord wordt in het Engels het mooist uitgesproken: pendemmik.

Is er licht aan het einde van de tunnel? Avondklok weer opheffen, scholen gaan weer open....

Afgelopen zomer lieten we ook massaal de teugels vieren....Wat is wijsheid? Willen we een derde golf?

Update 15.15 uur, een goed ingevoerde Groningse journalist meldt dat de oplages van kranten na decennia van daling, juist weer steigen. En de digitale abonnementen stijgen zelfs spectaculair. 

1 opmerking:

Han Borg zei

Dat ouders en waarschijnlijk ook hun kinderen smachten naar de heropening van de scholen en kinderopvang begrijp ik heel goed: ook al doet iedereen zijn/haar best om onderwijs-op-afstand te leveren of te volgen, het is niet het 'echte' onderwijs. Maar hoe gevaarlijk is het om die scholen nu open te gooien? Het OMT is verdeeld (ik wil wedden dat de Groningse deskundigen -waaronder Alex Friedrich- in het OMT zeer terughoudend zijn), maar de druk op de politiek wordt steeds groter. We zullen het zien...als er over een week of drie, vier weer veel meer corona-gevallen zijn, dan is openstelling van de scholen geen slimme maatregel geweest...ik houd mijn hart vast.