donderdag 28 februari 2013

MOEDER NATUUR GEEFT VAN ALLES

Het lijkt wel alsof het grondgebied op de grens van Beijum Zuid en Kardinge op het ogenblik wordt geteisterd door molshopen. Zie bijvoorbeeld de bovenste foto, alsof de mollen op afspraak hun molshopen vlak voor het wandelpad naar het Zilvermeer wilden neerleggen. Links ziet u een foto van een 'omgeploegd' voetbalveldje langs de zuidrand van de wijk. Er schijnen mollenklemmen in de handel te zijn om de mol de nek om te kunnen draaien: Mollen kunnen op korte tijd een grasveld of siertuin tot een waar slagveld omvormen. Molshopen ontsieren op deze manier onze tuinen, en de gevormde gangen hollen de ondergrond uit. Mollen zijn het hele jaar aanwezig maar in de late winter en het vroege voorjaar ontstaan de meeste molshopen. Dat heeft te maken met hun graafactiviteit. Mollen moeten immers het hele jaar door evenveel voedsel opnemen om in leven te blijven. Vanaf het late najaar lopen echter vele voedselgangen onder water door de stijgende grondwatertafel. Hierdoor moeten ze meer aan de oppervlakte extra gangen bijbouwen. Ook de regenwormen en bodeminsecten worden vanaf het late najaar minder actief, door de dalende bodemtemperatuur. Hierdoor vallen er spontaan minder regenwormen en bodeminsecten in de voedselgangen van de mol. Ook dit bepaalt dat de mol extra voedselgangen moet aanmaken om evenveel voedsel te vinden. Dat alles verklaart waarom er in de winter en het vroege voorjaar extra veel molshopen en –gangen verschijnen.
Er zijn diverse modellen in de handel verkrijgbaar maar de MOL MINI is de énige klem voor gebruik in molshopen en in gangen. De traditionele mollenklem is en blijft daarom het meest doeltreffend en berokkent de minste schade aan Moeder Natuur. GroenNet.
Het ene natuurverschijnsel wordt blijkbaar minder gewaardeerd dan het andere. Er bestaan geen klemmen om opkomende narcissen te vernietigen, die worden geaccepteerd en bejubeld door de mens. Zie foto rechts. Je zult maar mol zijn.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Narcissen? Wie weet hoe deze bloemen heten?

Anoniem zei

winteraconiet