woensdag 6 juni 2018

BEIJUMBORG (117)


Probleempje

Beijumers zullen er geen last van hebben, maar een aantal inwoners van de rest van de stad wél. Want als Groningen, Haren en Ten Boer fuseren, dan hebben we twee Kerklanen, twee Slauerhofflanen en twee Zernikelanen in één gemeente. En zo zullen er nog wel wat straten ‘dubbel’ zijn, aan het eind van dit jaar.

Nou weet ik ook wel dat er in deze wereld, en zelfs in deze gemeentes grotere problemen zijn, maar ik vraag me toch af hoe bijvoorbeeld TomTom dat oplost. Want stel: je wilt naar de Kerklaan in Groningen, en je tikt dat in. Dan zijn er straks in één keer twee oplossingen voor deze vraag. En dat geldt ook voor de Bloemstraat in Ten Boer, en ook in Groningen. Zouden er misschien zelfs straatnamen zijn die in alle drie de gemeentes voorkomen?

Wie o wie weet de oplossing? Ik hoor jullie denken: die straten of lanen hebben allemaal verschillende postcodes, maar tik je dan ooit een postcode in, als je via de TomTom een straat zoekt? En stel dat de postsorteerder zich eens vergist, en dat je het bankafschrift van een bewoner in een andere Kerklaan opent, dan voel je je toch ook niet prettig? Ik niet, tenminste.

Kortom: hier ligt een kleinschalig probleem dat om oplossingen vraagt. Zou er een intergemeentelijke commissie of beter nog: werkgroep van ambtenaren zijn, die hier al over vergaderd heeft? Zo ja, dan hoor ik graag het resultaat van de besprekingen. 
Even zo goed ben ik wel blij dat Haren en Ten Boer ‘bij ons’ komen, al was het alleen maar omdat de bewoners van die rustieke dorpen nog nooit een cent voor gemeentelijke voorzieningen voor cultuur in de stad hebben betaald, terwijl er hordes, vaak oudere Harenaren in het Groninger Museum, de stad-Groninger schouwburg en straks ook in het Groninger Forum te vinden zijn. En dat zal ook voor Ten Boersters gelden, neem ik aan. 

Mee profiteren is mee betalen, nietwaar? Of schop ik nu tegen gevoelige schenen aan? Wat hebben Ten Boer en Haren, waar Stadjers van profiteren zonder ervoor te dokken? Suggesties voor antwoorden zijn welkom, als reactie op deze column. Jullie columnist zal die suggesties graag willen lezen op zijn Griekse haventerrasje, waar hij bij het verschijnen van dit stukje met een bescheiden biertje de zonsondergang afwacht. 

Han Borg

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Niks aan de hand want er zijn zat gemeenten met meerdere Kerkstraten, Hoofdstraten en Dorpsstraten in Nederland. De plaatsnaam blijft gewoon Ten Boer en Haren etc.

michel zei

Haren blijft toch gewoon Haren heten en Ten Boer gewoon Ten Boer, net zoals Hoogkerk nog steeds Hoogkerk heet?
Met "Zernikelaan Haren" heeft de Tom-Tom denk ik geen probleem.