maandag 25 juni 2018

EEN BEIJUM NIEUWSBRIEF OP DE DEURMAT (Feest Plein Oost)


In heel Beijum kan er komende zondag niemand met recht zeggen dat het niet bekend was dat er een feest op Plein Oost is geweest.

De Beijumblogger begint dit bericht met die opmerking omdat naar aanleiding van eerdere Beijum40 festiviteiten via social media klachten werden geuit dat e.e.a. niet bekend was. Men wist niet dat er een feestje was geweest.


Maar zie eens wat ondergetekende zojuist op zijn deurmat vond. Huis aan huis verspreid, een nieuwsbrief over de zaterdag te houden braderij op Plein Oost. Braderie plus eterij maakt braderij.

Het kan niet anders of de gemeente Groningen is er alles aan gelegen om er zaterdag een knalfeest van te (laten) maken. Een dezer dagen komt de wijkkrant uit, gesubsidieerd door dezelfde gemeente. Er is klaarblijkelijk genoeg geld om er ook nog een vier pagina's tellende mini-glossy tegenaan te gooien..., moet ook weer verspreid worden, etc.

Enfin. Wat staat er zoal in de nieuwsbrief? Dat de Voice of Groningen op Plein Oost wordt gehouden, dat er een kinderrommelmarkt zal zijn, een Salsa Workshop, dat er kleurrijke hapjes gegeten kunnen worden en ook dat er diverse informatiekramen zullen komen te staan.

Informatiekramen over, en zie de twee binnenpagina's, afbeelding rechts, Kardinge (praat er over mee), over Grunniger Power (energie) en over de wijkvernieuwing in Beijum.

Dat laatste, de wijkvernieuwing, lijkt met golven te gaan. Zie de informatie-avond in 2009
Video lentemarkt uit datzelfde jaar, met meningen over Plein Oost.
Ongeveer vijftien jaar geleden ging een interventieteam van deur tot deur in Beijum Oost....want Sociale Wijkvernieuwing

Het motto van de wijkvernieuwing in 2018? Uit de mini glossy: Samen werken we aan een gezonde leefbare wijk, met gezonde weerbare bewoners.
Zie hier de projectleider van de wijkvernieuwingsgolf aan het begin van deze eeuw.
Er zijn Beijumers die behoorlijk cynisch worden van al die wijkvernieuwingsplannen.

"We gaan een media/communicatiestrategie uitwerken waarin de mooie kanten van Beijum worden belicht." Aldus het in januari verschenen koersdocument over de wijkvernieuwing, zie nog eens dit kritische bericht op Beijumnieuws


Maar goed, er wordt zaterdag een feest gehouden op Plein Oost.


Niet dat iedereen daar de zin van in ziet. Onder het voorgaande bericht, de MAANDAGOCHTEND, reageerde iemand die meer weet dan de Beijumblogger (moet kunnen), de Aldi op Plein Oost zou weg gaan en er zou een duurdere Spar-super voor in de plaats komen:

Geen Feest op Clarema- Ypemaheerd. 
Plein Beijum-Oost dreigt nu ook de ALDI-supermarkt te verliezen. De gemeente is bezig om er een buurt-SPAR van te maken. Geen feest voor de bewoners in Beijum. Een veel te dure supermarkt, gelet op de inwonerssamenstelling van Beijum. Volgens het CBS en Funda wonen er in Beijum Oost (postcodegebied 9736) heel veel mensen met lage inkomens. En die zitten niet te wachten op vervanging van goedkope ALDI door 40% duurdere SPAR. en klein assortiment van A-merken. Dan krijg je weer toestanden als tien jaar geleden met Laurus Konmar op Beijum-Oost. Wat bewoners niet konden betalen namen ze gratis mee. De supermarkt had 24/7 beveiliger in de winkel. En heel weinig klanten. Uiteindelijk vertrok de Konmar met de staart tussen de benen met dik verlies. Ook de Plus winkel sneuvelde om dezelfde reden, die paste ook niet bij de budget-buurt.
Donderop met je Feest!

1 opmerking:

Anoniem zei

De gemeente gaat er helemaal niet over of het nou een Aldi of een Spar is. Mocht ze willen.