zaterdag 23 juni 2018

ZOEK ONS (ouderwets communiceren)


Ten tijde van communiceren via Whats-app, via de chat op Facebook, e-mail of mobiele telefoon is het een verademing om ook nog niet digitale boodschappen tegen te komen.


Wie stuurt iemand nog een kaartje? Een romantische liefdesbrief? In huize Beijumnieuws wordt tegen etenstijd niet naar boven geroepen dat men kan komen eten, nee er wordt een appje gestuurd, over nog geen tien meter afstand.

Zie foto, Jaltadaheerd, eergisteren. Zoek ons.

Goed bezig kinderen. Wel eens van rooksignalen gehoord? De tamtam? Een telegram versturen?

De jeugd van tegenwoordig kan zich geen leven meer voorstellen zonder mobiele telefoon of computer. Maar hoe ging dat vroeger, toen er nog geen telefoons of computers bestonden? De geschiedenis van de communicatie heeft een enorme ontwikkeling ondergaan. Beginnend bij communicatie door rooksignalen heeft het contact op afstand een ontwikkeling ondergaan richting telefoon, Internet, email, chat en social media.

Communicatie van vroeger naar nu!

De manier van communiceren heeft de laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In een heel ver verleden werden primitieve middelen gebruikt om boodschappen over te brengen. Zo gebruikten de indianen rooksignalen, Afrika de tamtam en het leger geweerschoten. Op zee werden seinvlaggen gebruikt. In de 19e eeuw werd hier speciaal een seinvlaggen-alfabet voor ontwikkeld. Reeds in de 18e eeuw ontwikkelde een Fransman speciale seinposten van bewegende latten, optische telegrafen. Hiermee kon men in 13 minuten een korte boodschap versturen van Parijs naar Lille. Het over lange afstand communiceren wordt telecommunicatie genoemd. Lees hier verder..

Geen opmerkingen: